V případě rakoviny platí, že se jen velmi obtížně léčí v momentě, kdy se rozšíří do celého těla. Proto je klíčem včasná diagnostika. Ještě lepší ale je, pokud člověk omezí rizikové faktory, jež k tomuto závažnému onemocnění mohou vést. Bohužel nemusí jít jen o obvyklé podezřelé v podobě cigaret či alkoholu. Vědci zjistili, že i určitý druh zeleniny může zvyšovat riziko rakoviny.
Oblíbený druh zeleniny
Rakovinové buňky rostou a reprodukují se v lidském těle velmi rychle. Snahy o jejich zastavení či zpomalení jsou často marné. Prevence je tedy tou nejúčinnější léčbou. Ačkoliv stoprocentně účinná preventivní opatření neexistují, můžete snížit své riziko. Vědci stále více informují o potravinách, kterých byste se měli z tohoto pohledu vyvarovat.
Jedna z nejpřekvapivějších souvislostí s rakovinou byla načrtnuta v případě nakládané zeleniny, takzvaných pickles. Jde přitom o stále oblíbenější způsob, jak zeleninu konzumovat. Ve skutečnosti díky nakládaným produktům mnozí znovu objevili lásku k zelenině, která jim v čerstvém stavu příliš nechutnala.
Příčiny rakoviny žaludku
Za nakládanou zeleninu se považuje taková, při její přípravě byla použita jedlá kyselina, která je buď přidaná nebo se vytvoří procesem fermentace. Zachování zeleniny je potom možné právě díky přítomnosti této zeleniny, která má konzervační účinky.
Studie publikovaná v časopise Cancers uvádí, že konzumace nakládané zeleniny významně zvyšuje riziko rakoviny žaludku. “V naší systematické meta analýze jsme zjistili významnou spojitost mezi zvýšeným rizikem rakoviny žaludku a zvýšeným příjmem nakládané zeleniny,” uvádějí vědci.
Nejde však o jediný faktor zvýšeného rizika rakoviny žaludku. Tento orgán je velmi choulostivý na zdravý životní styl. Pro prevenci je tak třeba vyvážená strava s nízkým obsahem živočišných tuků. Podle organizace Cancer Research UK také za přibližně 40 % případů rakoviny žaludku stojí bakterie Helicobacter pylori.
Foto: Shutterstock, zdroj: Express