Vejce jsou dnes opět předmětem velkého zájmu. Jde totiž o potravinu, která zdražuje velmi rychlým tempem. Nedávno tak zákazníky zaujala nabídka obchodního řetězce Lidl, který nabízel vejce v akci. Lidé do něj masově vyrazili a všechna vejce za pár minut vykoupili.
Tohle je v domácích vejcích?
Ačkoliv se vejce těší velmi dobré pověsti a jsou dnes velmi doporučována kvůli svým výživovým hodnotám, přesto je dobré si dát na některé věci dobrý pozor. Nejnovější výzkum totiž ukázal to, že vejce by mohla obsahovat škodlivé látky, a to především ta domácí.
Pokud se dnes na produkci vajec něco kritizuje, potom je to její masovost. Slepice jsou drženy často ve velkých chovech v nevyhovujících podmínkách. Proto také lidé stále častěji sahají po farmářských vejcích, která ale mohou stát klidně i deset korun za kus.
Jedna věc jsou navíc podmínky, ve kterých žijí slepice, jež jednoznačně hrají v neprospěch velkých chovů, druhou věcí je ale potom závadnost či nezávadnost samotných vajec.
Australský výzkum teď ukázal velmi překvapivou věc. Zjistilo se, že jsou to právě hlavně vejce z domácích chovů, která obsahují velmi výrazně zvýšené množství olova. Obsah této látky ve vejcích z domácích chovů byl čtyřicetkrát vyšší než u těch z komerčních chovů. Bohužel polovina vzorků významně překročila povolené množství v podobě 100 miligramů olova.
Nepříjemný nešvar
Mnoho Čechů tuto zprávu odbylo s tím, že jde o problém Austrálie. Ve skutečnosti ale spíše nechtějí uvěřit tomu, že by tu takové riziko skutečně mohlo být. Nejde ani tak o zemi, jako spíše o prostředí, v jakém slepice žijí a snášejí vejce.
Ukázalo se, že nejhorší výsledky měly ty vejce, které pocházely od slepic žijících v blízkosti starších obydlí, k jejichž výstavbě se používaly olovnaté materiály a barviva. Takových je přitom i v českých vesnicích stále hodně a slepice se zde chovají běžně.
Lidé by se tak neměli spokojit pouze s označením, že vejce je domácí. Ideálně by si chov, odkud odebírají, měli prohlédnout. Jednoduše tak zjistí, zda se slepice nepohybují v nevyhovujícím prostředí, které je například znečištěné, případně v dezolátním stavu.
Foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian
Aha a já furt přemýšlím proč naše vejce jsou tak těžká 🤣🤣🤣 .
A opět jsme u toho , vše zrušit zakázat, hlavně jen nee domácí ale jen žrát chemií 😠😠😠.
Vypadá že kdo má ve vejcích olovo tak jsou ty výzkumníci
Uražite lidí co mají slepice a domácí vejce, žádný olovo v kurníku nemáme navíc je dřevěný
Jo je to přesně tak jak tu kdosi už napsal.U nás je zvykem všechno domácí hanět Jakmile se někde něco pokazí jsou toho plná media ale napsat že je někdo něco dobrého to jim moc nejde.O havěť se starají že mají nevyhovující podmínky – a co lidi ?Co jich žije v nevyhovujících podmínkách?Ne všichni mají na to aby si pomohli sami obzvláště děti.A keci že se konkrétně slepice pohybují okolo starých staveb?Kolik jich dnes ještě je? Většinou si je lidé už opravují.
A na to jste přišli jak? Tvl vy tady vždycky napíšete takový bláboly,Zeman dojem že vaše redakce sídlí v Bohnicích!!
Lidi buďte v klidu,slepice nejsou hovada co by kolovala olověné produkty .
nejhorší výsledky měly ty vejce, které pocházely ….
Tak takto ne.
Měla Ta vejce, kterÁ pocházelA…
A co je podstatné – forma nebo obsah? 😛
Pravda a ne bláboly!!
Dělají z nás blbce nebo co?? Už je toho opravdu dost!!Jednou jsou vajíčka nezdravá pak zdravá opět nezdravá a pořád dokola!Myslíte si,že jsme tak blbí nebo co,?? Proč nás tady věčně krmíte nesmyslnými články?
Vezměte si prášek, nebo vám prdne cévka – jo, vy asi spadáte do kategorie “blb” – ale pořád s tím ještě můžete něco udělat…toho blbce totiž ze sebe nejlépe uděláte sama…
A vy jste co? Génius? Dle komentářů asi ne
Tak vítejte v klubu blbců, protože vaše komentáře taky nejsou k tématu.
Záleží hlavně na tom jak se kdo stará a jak krmí slepice. Už nejednou tady byl například článek jak je kafe dobré a pak vzápětí pravý opak, když vidím jak ceny potravin zvlášť vajec jsou nahoru se nedivím proč vznikl tento článek
Zřejmě je pro mocipány naprosto nepřijatelné, aby lidé byli v potravinách aspoň zčásti soběstační – proto se povinně registruje kdeco za účelem chov zvířat lidem co nejvíce znechutit, vystrašit je různými “výzkumy” – vždyť kdo se nebojí o zdraví a patrně bude následovat zpoplatnění (zdanění) domácích chovů…a možná i pěstování zeleniny…tady se už dá čekat všechno 🙁
A copak – vajíčka v marketech podražila, nikdo je nechce a tak je třeba pohanět domácí chov ?
Ano pravda
Podražila, to ano, a hodně. Ale že je nikdo nechce? Stačí akce v supermarketu, byť jen třeba o 5 % levnější než ve standardní nabídce, a lidi se o ně jsou schopni snad i poprat. Naštěstí máme zdroj domácích, a dokupujeme jen výjimečně.
Mně by zajímalo, co s tolika vejci budou dělat…
Ano, přesně to je to co dokážou!
Jo v Austrálii 😅bože můj