Vědci našli nápoj, který prodlužuje život. Likviduje totiž nebezpečný viscerální tuk

Existuje zřejmě jen velmi málo lidí, kteří by vám řekli, že nechtějí žít déle. Touha po co nejdelším životě je zcela přirozená, jakkoliv ji lze z mnoha úhlů pohledu zpochybňovat. Pochopitelně je důležité i to, jak kvalitní může takový dlouhý život být. Zde však nemluvíme jen o věku jako čísle, ale dlouhověkosti z hlediska vitálnosti, což souvisí se zpomalením stárnutí.

Bohatý zdroj antioxidantů

Je zcela nezpochybnitelné, že na stárnutí se významně podepisuje způsob stravování. Pokud někdo celoživotně konzumuje nezdravé potraviny, pije alkohol a do toho kouří, jsou jeho vyhlídky na dlouhý život velmi mizivé. Naopak ale existují potraviny, které dokáží život prodloužit. Jedním z nich je džus z granátových jablek. Ukázalo se totiž, že jedinečné antioxidanty v tomto ovoci spalují nebezpečný viscerální tuk, který sám o sobě dokáže život zkrátit.

Granátová jablka jsou vynikajícím zdrojem polyfenolů, které hrají významnou roli v mnoha ohledech prospívajících zdraví. Podle serveru Medical News Today obsahuje toto ovoce třikrát více antioxidantů než červené víno a zelený čaj. Tedy potraviny, o kterých se už tak hovoří jako o bohatém zdroji těchto látek.

Některé výzkumy hovoří o tom, že extrakt z granátových jablek může být klíčem k prodloužení života právě kvůli vysokému obsahu polyfenolů. Taková zjištění přinesla například studie zveřejněná v časopise Pharmacognosy Magazine.

Foto: Shutterstock

Problematický tuk na břiše

Vědci zjistili, že efekt dlouhověkosti způsobuje šťáva z granátových jablek v koncentraci 1,25, 2,5 a zejména 5 mg/ml. V případě vyšších koncentrací však už takový efekt pozorován nebyl.

Podle informací publikovaných v časopise BMJ je to zejména břišní tuk, který je spojen s předčasnou smrtí z jakékoliv příčiny. Naopak, tuk na stehnech a pozadí tak rizikový není.

V břiše se drží především nebezpečný viscerální tuk, přičemž řada studií ukázala, že jsou to právě granátová jablka, která ho pomáhají odstraňovat. Viscerální tuk například produkuje nebezpečné chemikálie, jež zvyšují riziko infarktu.

Džus z granátových jablek blokuje triglyceridy, tedy typ tuku, který se dostává do vaší krve a zvyšuje pravděpodobnost srdečního onemocnění,” uvádí výzkumné centrum E Metabolic. “Tím, že na tento tuk zaútočí ještě předtím, než se usadí v těle, zabraňuje šťáva z granátových jablek, aby se projevil jako břišní tuk.

Foto: Shutterstock, zdroj: Express

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments