Cukrovka je jednou z nemocí, na jejíž rozvoj má zcela nepopiratelně vliv životní styl, zejména potom stravování. Pokud někdo neustále konzumuje nezdravé potraviny, jeho rizika prudce stoupají. Naopak existují jídla, která na cukr v krvi působí pozitivně. A mohou pomoci i těm, kdo již cukrovkou trpí, protože jim sníží cukr v krvi.
Vyhýbejte se rafinovaným cukrům
Web Harvard Health upozorňuje, že v případě diabetu je velmi důležitá volba potravin. Ta obecně spočívá ve správném výběru sacharidů, které by měly pocházet ze zeleniny, celozrnných produktů a ovoce. Naopak vyhýbat byste se měli vysoce rafinovaným cukrům, které nacházíme obvykle v bílém pečivu, těstovinách, rýži, cukrovinkách a slazených nápojích.
“Rafinované cukry mají tendenci vyvolávat prudké výkyvy v krevním cukru a mohou navýšit triglyceridy,” uvádí Harvard Health.
Skvělý efekt ženšenu
Naštěstí ale existují potraviny jako ženšen, které dokáží cukr v krvi snížit do třiceti minut, jak uvádí studie publikovaná v časopise Journal of Medicinal Food. Jde přitom již o několikátou studii, ve které byly tyto účinky ženšenu potvrzeny.
“Tyto studie ukazují, že ženšenový extrakt je efektivní a bezpečnou formou zvládání cukrovky druhého typu,” uvádí autoři výzkumu. Odkazují se také na studii z roku 2016, ve které se ukázalo, že po užití ženšenu poklesl celkový cholesterol, triglyceridy i lipoproteiny.
Tyto efekty lze přisoudit ženšenové rozpustné vláknině, která na sebe váže lipidy v trávicím traktu a odvádí je ven z těla. Kromě jiného může ženšen přispět také ke snížení krevního tlaku, v důsledku čehož se snižuje riziko infarktu či mozkové mrtvice. Jeho vysoký obsah antioxidantů podporuje rovněž správnou funkci imunitního systému.
Foto: Shutterstock, zdroje: Journal of Medicinal Food, Harvard Health