Přestože toho bylo o kávě napsáno už mnoho, ať už negativního či pozitivního, vědci tento nápoj, který je možná nejoblíbenějším na celém světě, zkoumají dále a stále nacházejí užitečné informace. Ty nám pomáhají poznat, co to vlastně pijeme a jaký vliv to má na náš organismus.
Játra mohou být v klidu
Pokud si myslíte, že vypitím kávy do sebe dostanete pouze kofein, hodně byste se mýlili. V každém šálku kávy se totiž nachází i porce dalších prospěšných látek, jako je například hořčík, kyselina pantotenová, vitamin B2 nebo draslík, jak uvádí server Medical Daily.
Ten se odkazuje také na nové vědecké poznatky o tom, jak skvělé účinky má káva na jeden z klíčových orgánů v těle. Její konzumací totiž můžete předcházet onemocnění jater, jako je žloutenka, ztučnění jater nebo dokonce rakovina. Káva také chrání před cirhózou jater. Nejlepší přitom je organicky vypěstovaná káva, u které si můžete být jisti, že neobsahuje chemikálie.
Aby toho nebylo málo, černá káva pozitivně ovlivňuje tělo doslova v jeho základech. Brání totiž tomu, aby se rozbíjela vlákna DNA. Tento jev je pro tělo přirozený, ale pokud překročí určitou hranici, může způsobit bujení nádorů.
Brání stárnutí
Lidé, kteří holdují nezdravé stravě, by s tím pochopitelně měli přestat. Pokud to ale tak docela nedokáží, útěchou pro ně může být to, že káva brání mnoha procesům předčasného stárnutí, které naopak nevhodný jídelníček podporuje. V kávě se totiž nachází velké množství antioxidantů, které potlačují volné radikály.
Dle výzkumu, který provedli vědci na University of Illinois, už dva až tři šálky kávy výrazně tlumí chronické bolesti, ale třeba i bolest po náročném tréninku.
Ukazuje se přitom, že není nutné pít kávu s kofeinem. I bezkofeinové alternativy jsou totiž bohaté na antioxidanty a další prospěšné látky.
Foto: Shutterstock, zdroj: Medical Daily