Strašák jménem rakovina je stále obrovský, jakkoliv medicína dělá velké kroky v její léčbě. Nedokáže však zdaleka pomoci všem. Obvykle tak lékaři apelují na zodpovědnost každého člověka. Jednoduše, aby se snažil preventivně riziko rakoviny omezit. To lze pochopitelně vyloučením škodlivých potravin z jídelníčků, ovšem ne u všech je to tak jednoznačné. Ačkoliv čaj je obecně považován za zdravý nápoj, vědci teď zjistili, že to zdaleka neplatí o všech.
Různé typy rakoviny
Jeden z bylinkových čajů, který si v poslední době získal velkou popularitu i v České republice, je z hlediska rizika rakoviny velmi problematický. Jde o čaj yerba maté původem z Jižní Ameriky. Lidé si ho oblíbili pro jeho chuť, ale také údajné zdravotní účinky. Je přirovnáván k zelenému čaji, avšak podle některých údajů má o 90 % více prospěšných antioxidantů.
Jeho bohatství na minerály, vitaminy a antioxidanty nikdo nezpochybňuje. Ale co je to platné, když ho vědci z Memorial Sloan Kettering Cancer Center spojili hned s několika typy rakoviny. “Dlouhodobé pití a vyšší dávky čaje maté jsou spojeny se zvýšeným rizikem rakoviny prostaty, močového měchýře, úst, jícnu, plic, hlavy a krku.“
Velké množství škodlivých látek
Podle vědců do mají na svědomí polycyklické aromatické uhlovodíky, které jsou k nalezení také v grilovaném mase nebo tabákovém kouři. Studie ukázaly, že vystavení se tomuto karcinogenu má zásadní vliv na imunitní, reprodukční i neurologický systém těla. “Ovlivňují také rozvoj a riziko rakoviny,” uvádí server Healthline.
Jedna studie v latinskoamerickém Uruguayi zjistila, že lidé konzumující čaj maté pravidelně mají o 60 % vyšší riziko rakoviny plic než ti, kdo si ho dopřávají příležitostně. Vědci šli dokonce tak daleko, že prohlásili tento čaj zodpovědný za jeden z pěti případů rakoviny v Jižní Americe, kde jde o velmi rozšířený nápoj.
“Poslední zjištění ukazují, že pití maté může být hlavním zdrojem expozice polycyklickým aromatickým uhlovodíkům, a škodí dost možná stejně jako cigarety,” uvádí studie publikovaná v časopise Environmental Science and Technology. Ta dokonce uvádí znepokojivé srovnání. Podle něj jeden šálek maté připraveného tradičním způsobem odpovídá škodlivinám obsaženým ve 100 cigaretách, tedy pěti balíčcích.
Foto: Shutterstock, zdroje: Environmental Science and Technology, Healthline, Express
Odkazovaná studie, která srovnává škodlivost nápoje z Yerby Mate se 100 cigaretami má jeden zádrhel: Vědci v ní pouze PŘEDPOKLÁDAJÍ 50% vylouhování karcinogenů do nápoje ze suché Yerby:
“If we round this to 40 ng/g and assume an average use of 50 g of leaves per cuia and a 50% elution of the benzo[a]pyrene from the leaves into the fluid,…”
Tento předpoklad vyvrací studie Argentinské univerzity, která prokázala, že míra karcinogenů, které se ze suché Yerby vylouhujou do vody jsou výrazně pod mírou přípustnosti stanovenou WHO, protože nejsou rozpustné ve vodě. Více na: https://matexperience.com/insights/news/inym-reiterates-that-yerba-mate-is-not-cancerogenic.
Tak proč to +-+-+ kupujete vy žgrgloši asi? 😀
Víc jsem se nenastala.
Ono to není tak jednoduché, souvisí to kromě způsobu sušení mathé i s teplotou nápoje a dalšími věcmi. Víc viz https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6443446/