Vědci prozradili potravinu, která dramaticky snižuje riziko demence. Dosud platila za nezdravou

V současné době se lidé mohou dožít velmi vysokého věku. To je samo o sobě velmi pozitivní, na druhé straně to zvyšuje pravděpodobnost nepříjemných onemocnění, se kterými se musíme potýkat. Jde především o značné riziko rozvoje nějaké formy demence, například Alzheimerovy choroby. Toho se mnozí lidé skutečně obávají, protože tak mohou ztratit sami sebe.

Nezvratný proces

Ačkoliv přesné příčiny této civilizační choroby stále neznáme, vědci jsou stále více přesvědčeni, že důležitou roli hraje životospráva. Pokud někdo žije celý život nezdravě, riziko rozvoje demence je vyšší. Naopak lidé, kteří dbají na zdravé stravování, mohou být více v klidu. Navíc se zdá, že existují některé potraviny, které svými blahodárnými účinky pravděpodobnost rozvoje nemoci snižují.

Demence patří mezi neurodegenerativní a nezvratná onemocnění. Navíc je v drtivé většině případů progresivní a s časem se zhoršuje. Nejčastější formou, která tvoří polovinu až tři čtvrtě všech případů, je Alzheimerova choroba. Bohužel dosud neexistuje žádný lék, který by neurodegenerativní procesy v mozku dokázal zvrátit. Jsou pouze některé prostředky, které je dokáží zpomalit. Klíčové proto je, aby k těmto změnám vůbec nezačalo docházet.

Mnoho expertů věnujících se tomuto fenoménu je přesvědčeno, že by se měl klást důraz na prevenci, jejíž klíčovou součástí je správná životospráva. Jak uvádí britská organizace Alzheimer’s Society, jen v této zemi by prevence mohla zachránit více než třicet tisíc lidí za rok.

Klíčem je správné stravování

Nejnovější studie publikovaná v časopise Journal of Alzheimer’s Disease zkoumala spojitost mezi stylem stravování a takzvanou “tekutou inteligencí” (FI).

Tekutá inteligence je označení pro schopnost myslet abstraktně a vypořádat se s myšlenkami a koncepty, namísto prostého řešení nastalých událostí. Dobrým příkladem tohoto druhu inteligence je řešení problému, kdy musíte přijít s kreativním způsobem, abyste se s ním vypořádali. Dřívější výzkumy přitom jednoznačně potvrdily, že je to právě tekutá inteligence, která při demenci nejrychleji ztrácí.

Sklenka červeného vína denně může svými účinky překvapit. / Foto: Shutterstock

Sýr, červené víno a skopové

Nová studie se přitom zaměřila na spojitost určitých potravin a tohoto druhu inteligence. Jako obzvlášť dobře fungující potraviny přitom vyšly ty, které nepovažujeme z obecného hlediska za kdovíjak zdravé.

Ukázalo se, že například pravidelná konzumace sýra vede k vyšším výsledkům v testech tekuté inteligence.

Překvapivě se jako ochranný faktor ukazuje také každodenní konzumace malého množství alkoholu, ideálně pak červeného vína, které má obzvlášť dobrý ochranný charakter.

Rovněž pravidelná konzumace skopového masa se ukázala být prospěšná. Naopak, lidé, kteří nadměrně solili, dosahovali horších výsledků.

Podle vědců jim výsledky daly jednoznačnou odpověď na ideální model stravování, který brání rozvoji demence. Jde o takzvanou MIND dietu, jež je kombinaci dvou oblíbených diet, a to středomořské a DASH, tedy diety vedoucí ke snížení vysokého tlaku.

Foto: Shutterstock, zdroj: Express

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments