Vysoký cholesterol je velmi obávaný především z toho důvodu, že se pojí se značným rizikem život ohrožujících stavů, jako je infarkt nebo mozková mrtvice. Naštěstí lze velmi dobře ovlivnit stravováním. K tomu je ale zapotřebí vědět, které potraviny jsou ty dobré a které už méně, obzvlášť, když řada z nich dokáže klamat. Jako například specifický druh ovoce, který zvyšuje hladinu škodlivých lipidů a tím i cholesterolu.
Problematická fruktóza
Celé to může působit zvláštně, protože konzumace ovoce se na vysoký cholesterol běžně doporučuje. Je to dáno především tím, že obsahuje mnoho vlákniny, která váže tučné molekuly v trávicím traktu a nepouští je dále do krve, kde pak mohou působit problémy.
Ovšem ovoce má také druhou stranu, a tou je obsah fruktózy, což je hlavní typ monosacharidů obsažených v ovoci. Fruktóza je přitom dvakrát sladší než glukóza a ve větším množství může působit problémy.
Pokud jíte čerstvé ovoce, obvykle se vám do těla nepodaří dostat škodlivé množství fruktózy, protože takové ovoce má značný objem a ještě předtím vás stihne zasytit. To ale není případ sušeného ovoce, které je velmi oblíbené, ovšem má několik problémů.
Jen omezené množství
Pokud jíte sušené ovoce, koncentrujete veškeré výživové hodnoty do menšího balení. To znamená, že stačí mnohem méně takového ovoce, abyste dosáhli stejné kalorické nálože jako u ovoce čerstvého. Pocit nasycení se ale jen tak nedostaví, a tak máte tendenci ho zkonzumovat významně více.
Studie z roku 2020 publikovaná v časopise British Journal of Nutrition navíc uvádí, že sušené ovoce negativně ovlivňuje hladinu LDL cholesterolu, který je tím špatným.
Zejména lidé, kteří už mají vysokou hladinu triglyceridů, což je považováno za jakýsi předstupeň vysokého cholesterolu, by měli omezit příjem fruktózy na maximálně 50 až 100 gramů za den.
Foto: Shutterstock, zdroje: WebMD, British Journal of Nutrition
Jasně – na hnůj s tím! Lepší je kus masa 😀