Vědci zjistili, jaká káva je vůbec nejužitečnější. Zabraňuje onemocnění jater

Vědci znovu potvrdili prospěšnost kávy, tentokrát pak v souvislosti, která dosud nebyla příliš prozkoumána. A sice vliv kávy na jeden z klíčových orgánů v těle, tedy játra.

Ideálně čtyři šálky kávy denně

Nejnovější studie univerzit v Edinburghu a Southamptonu prokázala, že jakákoliv káva snižuje riziko chronického onemocnění jater, ztučnění jater, rakoviny jater a úmrtí na jakoukoliv jaterní chorobu. Ukázalo se také, že největší užitek v tomto ohledu nastává při pití 3 až 4 šálků kávy za den. Vědci také zjistili, že mletá káva je prospěšnější než instantní káva.

Onemocnění jater patří mezi ta nejzávažnější. Každoročně po celém světě způsobí více než dva miliony úmrtí, přičemž milion lidé zemře na komplikace s cirhózou jater. Další potom třeba na virovou hepatitidu či jaterní karcinom. Mezi oblasti s nejvyšším výskytem nemocí jater patří vedle jižní Ameriky a subsaharské Afriky také východní Evropa. Největšími rizikovými faktory jsou potom konzumace alkoholu, nadváha a cukrovka.

Přestože už byly realizovány menší studie, které zjistily souvislost mezi zdravím jater a kávou, tato studie to potvrdila na mnohem větším počtu pacientů,” uvedl doktor Talalom Adhami, který se na práci podílel. Vědci totiž analyzovali zdravotní údaje téměř půl milionu lidí, které sledovali téměř 11 let. Z tohoto počtu bylo 384 tisíc konzumenty kávy. Ti pili kávu s kofeinem i bez kofeinu, stejně jako mletou i instantní.

Foto: Shutterstock

Riziko nemoci výrazně kleslo

V průběhu této studie se objevilo celých 5439 diagnóz chronického onemocnění jater. Celých 301 lidí na některou z nemocí souvisejících s játry zemřelo.

Ovšem mezi konzumenty kávy bylo riziko rozvoje jaterního onemocnění o 21 % nižší než u těch, kdo kávu nepili. Riziko úmrtí na chronickou chorobu jater pak bylo nižší dokonce o 49 %. Ze všech nejvíce profitovali ti, kdo pili kávu s kofeinu a z mletých zrn. Ovšem benefity přinesla i káva bez kofeinu či její instantní podoba.

Káva skutečně může pomoci v počátečních stádiích onemocnění jater, protože v játrech vzniká zánětlivý proces v důsledku působení patogenu, které káva podle všeho omezuje. Pomoci může i pacientům, kteří už nějakou nemocí jater trpí, a to v tom smyslu, že se u nich sníží riziko rozvoje rakoviny jater, která má tendenci napadat právě oslabený orgán.

Foto: Shutterstock, zdroje: BMC Public Health, Medicalnewstoday

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments