Vysoký cholesterol je obzvlášť ve vyšším věku považován za velkého strašáka. A není se čemu divit – vzhledem k tomu, že je často spojován s kardiovaskulárním potížemi. Méně se však mluví o tom, že cholesterol je pro lidské tělo také potřebný. Není tedy „zlý“ nebo „dobrý“ cholesterol – měřítko leží v otázce, jakou hladinu cholesterolu v těle máme.
Bez cholesterolu to nejde
Cholesterol je steroidní látka, která má v lidském organismu svou nezastupitelnou roli. Pomáhá totiž zpracovávat tuky a hraje také důležitou roli při vzniku některých hormonů, nervů nebo buněk. Část cholesterolu, který v těle máme, si dokonce organismus vyrábí sám – a tu další přijímáme z běžné potravy.
Dobrý pomocník, špatný vládce
Je zjevné, že bez cholesterolu se zkrátka neobejdeme. Problém nastává, pokud ho přijímáme příliš. Potom se totiž začíná usazovat v cévách, které přicházející o svou pružnost, čelí zvýšenému opotřebení a v pozdějších fázích se mohou ucpávat. Tím vzniká větší nápor na srdce a celou oběhovou soustavu. Proto je hladina cholesterolu v krvi lékaři poměrně důsledně sledována – pokud je dlouhodobě zvýšená, hrozí pacientovi riziko kardiovaskulárních onemocnění.
Teorie o špatném a dobrém cholesterolu vznikla tak, že v těle máme několik druhů cholesterolu. Zatímco nízkodenzitní lipoprotein je zodpovědný za zmíněné ukládání cholesterolu v cévách, takzvaný vysokodenzitní lipoprotein naopak tělo od přebytečného cholesterolu čistí. Logicky tedy máme tendence označovat první zmíněný za špatný a ten druhý za prospěšný. Nicméně tělo potřebuje především rovnováhu – i příliš nízký podíl cholesterolu pro něj může být problém.
Jak udržovat cholesterol na uzdě
Základem je zdravý životní styl. Pokud budete pravidelně sportovat, k alkoholu přistupovat střídmě a dávat si pozor na to, co zařazujete do svého jídelníčku, máte velkou šanci, že se vám potíže s vysokým cholesterolem vyhnou.
Lidem, kteří se s vysokými hodnotami cholesterolu potýkají, se doporučuje vyhýbat se tučným masům, uzeninám, různým polotovarům a fastfoodům. Naopak je vhodné zařadit do svého jídelníčku více zeleniny a luštěnin a začít s pravidelným pohybem.
Foto: Shutterstock, zdroj: Healthline