I když si většina lidí nedokáže představit svůj život bez masa, existují i jedinci, kteří se mu vyhýbají. Ruku na srdce. Občas je nutné nadopovat své tělo vitamíny pocházejícími z rostlinné stravy, a to nejen v parných letních dnech.
Veganství je životní styl, který v posledních letech nabírá na své popularitě. Lidé vyznávající tuto filozofii odmítají ve svém jídelníčku vše, co pochází ze zvířat. Vegani nepojídají maso, sádlo, mořské plody, dokonce ani vejce a mléčné výrobky či med. Klíčové vitamíny potřebné pro správnou funkci organismu nahrazují rostlinnými produkty. Pro někoho je to možná nepředstavitelné, ale věřte, že si můžete veganskou stravu oblíbit.
Je rostlinná strava výživná?
Vegani sice nejí maso, ale konzumují obilniny, luštěniny, ovoce, zeleninu, semínka, houby a oříšky a semínka. Tento výčet potravin zaručuje dostatečný příjem vitamínů B12 a D, jódu, vápníku, selenu a omega-3 mastných kyselin. Veganská strava zpravidla neobsahuje cholesterol, zároveň je bohatá na sacharidy, vlákninu, vitamíny, minerály a kvalitní tuky.
Inspirujte se tipy na zdravé recepty pro zahřátí, které oceníte zejména v mrazivých dnech. Z veganských surovin si připravíte lahodný guláš, omáčky, placky, špagety, rizota a také smoothies a moučníky. Určitě se vám zalíbí tofu steak s pepřovou omáčkou a batáty, lněné sušenky, karbanátky z červené řepy a cizrny nebo květákový kuskus s konopnými semínky. Veganské produkty si navíc můžete zakoupit již hotové v prodejnách. Určitě vám prospěje bio ovesný nápoj a mandlové mléko, sušené ovoce a přesnídávky, cizrnové dobroty a nespočet druhů pokrmů z luštěnin.
A teď konkrétní veganské recepty. Vyzkoušet je může každý, ingredience jsou běžně dostupné ve větších supermarketech nebo v síti dm drogerie.
Veganský oříškový chléb
Ingredience na 1 bochník chleba:
- 300 g ovesných vloček
- 300 g slunečnicových semínek
- 180 g lněných semínek
- 40 g chia semínek
- 100 g mandlí
- 50 g vlašských ořechů
- 50 g kešu ořechů
- 8 lžic kokosového oleje
- 3 lžíce javorového sirupu
- 700 ml vody
- sůl
Nasekejte polovinu mandlí, vlašských ořechů a kešu a smíchejte je v misce se zbylými celými ořechy, slunečnicovými semínky a ovesnými vločkami. V druhé misce spojte kokosový olej, javorový sirup a vodu. Poté tuto směs přidejte k suchým ingrediencím a vše osolte. Přisypejte chia a lněná semínka, nechte chvíli nabobtnat a nakonec hněťte, dokud nevznikne hladké těsto. Předehřejte troubu na 180 °C a pečte ve formě přibližně 20-25 minut. Poté opatrně vyklopte na plech vyložený pečicím papírem a pečte dalších 40-50 minut, dokud chléb nezíská zlatohnědou barvu.
Zelená smoothie miska
Ingredience na 2 snídaňové misky:
- 1 avokádo
- 1 banán
- 2 hrsti čerstvého listového špenátu
- 1 jablko
- 1 nektarinka
- 4 sušené datle
- 1 PL chia semínek
- 1 PL mletých lněných semínek
- 5 lístků máty
- 80 ml vody
Všechny suroviny rozmixujeme v mixéru nebo smoothie makeru a necháme několik hodin (klidně přes noc) v lednici. Před podáváním ozdobíme dle libosti oříšky, semínky a ovocem. Ideální jako zdravá snídaně nebo svačina.
Čočková musaka
Ingredience na jednu zapékací misku:
- olivový olej
- 1 lilek
- 300 g brambor
- 200 g červené čočky
- 2 mrkve
- 250 ml drcených rajčat
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 rajčata
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 100 g veganského strouhaného sýra
- 100 g baby špenátu
- kokosové mléko
- sůl, pepř
- oregano, bazalka
- skořice
Opláchněte a nakrájejte lilky a brambory na plátky o síle přibližně 1 cm. Položte je na plech, pokapejte olivovým olejem a ochuťte solí, pepřem a oreganem. Pečte v troubě při 200 °C po dobu 10 minut.
Propláchněte čočku, přiveďte k varu ve slané vodě, nechte krátce vsáknout tekutinu a poté sceďte. Oloupejte a prolisujte česnek, oloupejte cibuli a nakrájejte ji na kolečka. Nakrájejte mrkev a rajčata na malé kostičky. Na pánvi rozehřejte olej a osmahněte na něm česnek, cibuli, mrkev a rajčatový protlak po dobu 2 minut. Přidejte nakrájená rajčata a duste další 3 minuty. Poté přidejte drcená rajčata a vmíchejte čočku. Duste směs 10 minut a dochuťte solí, pepřem a bazalkou.
Vyložte zapékací misku vrstvou lilku a vrstvou brambor a zalijte omáčkou. Opakujte vrstvy, dokud nevyčerpáte všechny suroviny. Navrch dejte omytý baby špenát a posypte veganským strouhaným sýrem. Pokud je to potřeba, můžete přidat kokosovou alternativu smetany ochucenou špetkou skořice. Pečte asi 30 minut v troubě při 200 °C.
Tyto a další veganské recepty najdete na webech dm.cz a activebeauty.cz.