Vejce nalévám zásadně do cedníku. Výsledek je fantastický, vymysleli to až ve východním Německu

Tradiční recepty na smažená vejce jsou časově prověřené a milované po celém světě. Občas je ale prostor i pro experimentování a objevování nových technik. Jednou takovou technikou je použití cedníku při smažení vajec, což je metoda pocházející z východního Německa. Tento unikátní postup přináší ve smažení vajec novou dimenzi a mění celkovou texturu hotového pokrmu.

Klíč k dokonalosti: Cedník

Na první pohled se může zdát použití cedníku při smažení vajec jako zvláštní nápad. Přesto je to velmi efektivní nástroj, který umožňuje rovnoměrné rozložení tepla, což vede k dokonale usmaženým vajíčkům. Vejce nalita do cedníku se lehce oddělí od jeho povrchu, což umožňuje snadné otočení pro dokonalé usmažení z obou stran.

Jak na to

Pro začátek potřebujete cedník s drobnými otvory a vhodnou pánev. Vejce rozklepněte do cedníku umístěného nad pánví a nechte bílek stékat přes otvory cedníku do pánve. Jakmile bílek zčásti ztuhne, můžete celé vejce opatrně přesunout do pánve. Tímto způsobem dosáhnete krásně křupavého okraje a nadýchaného středu.

Ochucení dle chuti

Tradiční sůl a pepř jsou samozřejmostí, ale smažená vejce ve cedníku nabízí prostor pro experimenty s kořením. Zkuste přidat trochu červené papriky, česneku nebo bylinek pro odlišný chuťový zážitek.

Foto: Shutterstock

Přínosy této metody

Smažená vejce ve cedníku jsou nejen chutná, ale také vizuálně atraktivní. Tato metoda také snižuje množství oleje potřebného k smažení, což je skvělé pro ty, kdo hledají zdravější alternativy. A konečně, při použití cedníku je proces smažení méně chaotický a snadněji ovladatelný.

Zkuste to i vy

Tento inovativní německý kuchařský trik může obohatit vaši kuchyň a přinést trochu zábavy do běžného vaření. Tak proč nevyzkoušet smažená vejce ve cedníku již dnes?

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
4 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Svoboda
Svoboda
1 rok

Bláboly,někdo objevil Ameriku?

Chřenovák
Chřenovák
11 měsíců
Reply to  Svoboda

Tu ještě nikdo neobjevil 😂

Martin Horáček
Martin Horáček
1 rok

Já bych tam dal jako Lorencová trochu jedlé sody.

Rainy
Rainy
1 rok

Myslím, že zřejmě ještě “slečna” Kristýna je trochu mimo. Takhle, jak to popisuje ona, to smažení vajíček, už nám jako dětem dělala naše babička, která pocházela z jihu Itálie. Njn, holt není dnes problém namastit si kapsu lhaním a nevědomostí jiných.

Last edited 1 rok by Rainy