Vejce skutečně škodí. Vědci uvedli množství, které nesmíte překročit. Jinak rakovina či infarkt

Je tu další zvrat v pohledu na prospěšnost či spíše škodlivost vajec. Zatímco dříve bylo na vejce pohlíženo jako na zdraví škodlivou potravinu, v posledních letech se spíše upozorňovalo na jejich benefity. Teď však vyšla nová studie, která se vrací k původnímu pohledu. A sice, že vejce jsou významným zdrojem cholesterolu, se kterým by se to rozhodně nemělo přehánět, protože jinak hrozí kardiovaskulární nemoci jako infarkt či mozková mrtvice, ale také rakovina. Zjištění skupiny vědců byla publikována v časopise PLOS Medicine.

Tři vejce týdně už zvyšují rizika

Studie je poměrně příkrá a hovoří o tom, že už tři vejce týdně, tedy přibližně 300 miligramů cholesterolu denně, významně zvyšuje riziko rozvoje výše uvedených nemocí. Vědci přitom zkoumali výsledky více než půl milionu Američanů v průběhu mnoha let. Ukázalo se, že ti, kteří konzumovali více než tři vejce týdně, mají o 19 % vyšší pravděpodobnost, že v dalších 16 letech zemřou a ještě mnohem vyšší riziko, že onemocní.

Výzkum také odhalil, že lidé konzumující vejce, byli náchylnější k celé řadě dalších nemocí, jako například Alzheimerově chorobě. “Tato studie spojila příjem vajec a cholesterolu s vyšším rizikem kardiovaskulárních chorob a rakoviny. Zvýšená úmrtnost spojená s konzumací vajec byla do značné míry ovlivněna příjmem cholesterolu,” uvedl spoluautor studie, profesor Yu Zhang.

Foto: Shutterstock

Důležitá je celková strava

Nová studie vzbudila velký zájem odborné veřejnosti, protože svým zkoumaným vzorkem je skutečně významná. Někteří vědci však poukazují na její možné vady. Například doktorka Duane Mellor upozornila, že studie zkoumala pouze příjem vajec. “Nezohlednilo se, zda lidé vejce jedli jako součást nezdravé snídaně nebo třeba v salátu. Účinek potravin konzumovaných s vejci nebyl zcela zohledněn a je samozřejmé, že vejce se mohou konzumovat jako součást jídel s vysokým obsahem tuků a cukrů, ale také v rámci zdravé středomořské stravy bohaté na zeleninu,” uvedla lékařka.

Autoři studie však nabízejí také řešení. Pomoci by podle nich mohlo, kdyby lidé konzumovali pouze vaječné bílky, protože cholesterol se nachází ve žloutcích. Zároveň by měli část bílkovin, které dosud nabírali z vajec, čerpat z jiných potravin, jako například drůbeže, ryb, mléčných výrobků, ořechů nebo luštěnin.

Vědci stojící za tímto výzkumem jsou také znepokojeni tím, že v současné době jsou vejce doporučována jako součást zdravé vyvážené stravy, což samo o sobě vede k tomu, že je někteří lidé konzumují více, než by bylo zdrávo. Pravdou je, že obsahují bílkoviny, vitamíny a řadu dalších výživných látek. Rizika spojená s cholesterolem to však přebíjejí.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
4 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Nelen Nel
Nelen Nel
2 let

Vážení,tady jsou 3 vejce týdně skoro moc. A o kousek vedle doporučujeme 2 denně. To si máme hodit korunou?

Pavel
Pavel
2 let

Je mi 60let pokud si pamatuji tak studie se už 4 krát změnily.

Ivana
Ivana
2 let

Vědci přehlédli, že hlavním faktorem je dělat výzkum na američanech. Pokud by stejný výzkum dělali na japoncích, zjistili by, že 3 vejce týdně jsou prospěšná a žádný cholesterol nezvýší, spíše naopak. Protože japonci nejedí na ta další jídla burgry s hranolkama nebo pizzu, ale rýži se zeleninou a rybami.

sowda
sowda
2 let

Už zase???
Kdyby měl člověk dbát na ta různá doporučení, příkazy a zákazy, tak by se asi ani nenajedl!