Vejce vydrží krásně čerstvá třeba 2 roky. Jde to ale na jediném místě v domácnosti

Pokud jste někdy koupili nebo dostali hned několik plat s vejci, možná jste řešili co máte s velkým množstvím vajíček dělat, aby se vám nezkazila. Věděli jste, že se je můžete zamrazit?

Pečlivě vajíčka vybírejte

Čím dál více lidí si pořizuje slepice a užívá si pak zdravá, krásně žlutá vajíčka z vlastního chovu. Může se vám dokonce stát, že v určitém období slepice snesou tolik vajec, že je nestihnete spotřebovat.

Stejně tak vám možná někdy přivezli známí z venkova plato vajec nebo jste je nakoupili ve slevě, a teď se bojíte, že se vám zkazí.

Jednou variantou je rychle vajíčka spotřebovat v mnoha vaječných pokrmech, druhou je uvařit část z nich natvrdo – tak vám vydrží delší dobu a můžete je postupně konzumovat nebo přidávat do některých pokrmů.

Šoupněte vajíčka do mrazáku

Existuje ale ještě jedna varianta, jak vajíčka uchovat. Můžete je totiž zamrazit. Není to sice úplně jednoduché, protože vajíčko vám v mrazáku praskne, ale dá se s tím pracovat.

Vajíčka rozklepněte do mísy a rozšlehejte. Následně je přelijte například to tvořítek na led a nechte zamrznout. Poté je ve formičkách můžete nechat, nebo je přendat do jiné nádoby a ponechat v mrazáku.

Až je budete chtít použít, můžete je nechat povolit v lednici a následně venku ohřát na pokojovou teplotu.

Abyste si ušetřili práci při pečení, můžete uchovávat bílky a žloutky odděleně – do žloutků se pro lepší konzistenci doporučuje přimíchat cukr nebo sůl. Pak jen sáhnete do mrazáku a nemusíte se při pečení zdržovat s oddělováním žloutků od bílků.

Foto: Shutterstock

Vaječné pokrmy

Pokud jste konzervativní a mražená vejce se vám příliš nezdají, pak můžete přebytečná vajíčka zpracovat do mnoha pokrmů. Přidávají se přece do téměř každého sladkého pečiva a dezertů, můžete udělat (nejen) vajíčkové pomazánky na tisíc způsobů nebo si užít luxusní snídani s vejci benedikt nebo s míchanými vajíčky. Vajíčka se tradičně přidávají třeba ke koprové omáčce nebo si můžete k večeři vyrobit rychlé smaženky!

Foto: Shutterstock, zdroje: Allrecipes, The Spruce

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
5 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Marie
Marie
1 rok

Srpnový vajíčka vydrží v chladnu až do vánoc ,říkala babička .😀

Helena
Helena
1 rok

Babička nakládala vejce do vody s vápnem a vydrželi jí max rok protože je snědli.Dobré na této metodě je že můžete vejce odebírat podle potřeby.

Bohuslav
Bohuslav
1 rok

v dnešní době zamrazovat vajíčka ? kolik žere elektriky mrazák ? a co salmonela ?

Martin
Martin
1 rok

A co recepty našich babiček? Do velké sklenice (3litry a pod.) naskládat vajíčka a zalít vodou s vápnem. Vápno zabrání odvápnění skořápek, voda zabrání přístupu vzduchu a vajíčka vydrží dlouho.

Bohuslav
Bohuslav
1 rok
Reply to  Martin

vodní sklo