Cukety jsou velmi vděčné rostliny. Stačí jim málo. Nepříliš hnojená půda a trocha zalévání. Je třeba pouze počítat s tím, že vám na záhonu zaberou opravdu hodně místa. Mají značně rozměrné ostré listy a především plody, které dokážou narůst do extrémních rozměrů. Pokud patříte mezi ty, kteří sbírají jednu cuketu za druhou a dochází vám nápady, jak plody zužitkovat, máme pro vás pár tipů na chutné recepty.
Co takhle cuketová polévka se smetanou, nebo vynikající cuketové brownies?
Cuketová polévka se smetanou
Potřebujete:
- 1 menší cuketa (nebo ½ velké)
- 4 brambory
- 1 cibule
- 1 smetana na vaření
- Sůl, pepř, muškátový oříšek
- Máslo
Postup:
Cibulku nakrájíme na drobno a osmahneme na másle dozlatova. Přidáme oloupané a nakrájené brambory, a chvíli necháme restovat. Následuje oloupaná a nakrájená cuketa zbavená semínek. (Ta můžete nasušit a zasadit příští rok). Osolíme, opepříme a přidáme špetku muškátového oříšku. Zalijeme vodou, nebo zeleninovým vývarem, a vaříme do změknutí. Cuketu a brambory rozmačkáme, nebo rozmixujeme dohladka. Nakonec přilijeme smetanu a necháme projít varem.
Podáváme samotné, nebo s opečenou houskou. Polévka je výborná horká, ale chutná i za studena, a navíc osvěží.
Cuketové brownies
Potřebujete:
- 1 a ½ hrnku polohrubé mouky
- 1 hrnek krupicového cukru
- 2 vejce
- ½ hrnku mléka
- ¼ hrnku oleje
- 1 hrnek nastrouhané cukety
- 1 vanilkový cukr
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 4 polévkové lžíce pravého Holandského kakaa
- Čokoláda k nalámání do těsta
Postup:
Všechny suroviny smícháme dohromady ve velké míse. Přidáme čokoládu nalámanou na drobné kousky a vylijeme do vymazané a vysypané formy. Těsto se vejde do formy na bábovku, na menší plech, nebo ho můžete nalít do formiček na muffiny.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C přibližně půl hodiny. Zda je brownies hotové zjistíme zapíchnutou špejlí do těsta. Když je špejle po vytažení suchá, brownies je hotové.