Rajčata si pro své pěstování zvolí i začínající zahradníci. Většinou se totiž dočkáme příjemné úrody, aniž bychom museli plodinu složitě opečovávat. Jiné je to ale s chutí. I s tou ale umíme poradit.
Na zahradě, ve skleníku i na balkóně
Ano, všude tam se rajčatům daří skutečně skvěle. Stačí jen závlaha, pravidelné vyštipování a vyvazování, správná půda a máme úrodu, jakou jsme si vždy přáli. Urodí se nám mnoho rajčat, která stihneme ihned zkonzumovat. Když je úrody až příliš, snadno si vytvoříme domácí zavařeniny nebo protlaky. Někdo rajčata dokonce uchovává v mrazničce a následně je používá pro tvorbu pokrmů.
Jak ovlivnit sklizeň i chuť plodin
I když bychom si to všichni skutečně moc přáli, rajčata nesnesou kruté jarní mrazíky. Proto byste vždy měli přemýšlet nad vhodným termínem výsevu. Vůbec se nebojte výsev každoročně ponechat až na začátek března. Právě v té době můžete ze semínek v domácích podmínkách získat první výhonky.
Když vysejete již v lednu, spolu s ředkvičkami nebo paprikami, brzy zjistíte, že je to příliš brzy. Rostliny budou velmi brzy velké na to, aby se vám vešly do bytu. Jste nuceni je stále uchovávat doma, jelikož venku by mohly mrazem velmi utrpět.
Když se rozhodnete rajčata ven přeci jen přesadit a následně přijde velmi chladné období, rostlina přijde o značnou část své energie. Ta jí bude chybět pro rychlý růst a úspěšné plození.
Nerosit
Slavný zedník, pan Lorenc, s oblibou říkal: „Nehoupat“. Kdyby rajčata mohla mluvit, řekla by vám: „Nerosit.“ Vlhký substrát jim sice prospívá, ale zalévání na listí je vyloženě škodlivé. Proč? Jednoduše z toho důvodu, že při zalévání rajčat ve skleníku není dobré, aby voda dopadala na rostlinu. Dochází totiž k přenosu bakterií, které mohou způsobit zánik celé rostliny.
Ulamovat je skutečně potřeba
Ulamovat přebytečné výhonky, tedy vyštipovat rajčata, je zásadní aktivitou, která vás provede celou dobou pěstování. Když budete pravidelně vyštipovat nadbytečné výhonky, chuť plodů i jejich kvalita budou na vysoké úrovni. Naopak rostliny, o které se nestaráte, ztrácejí svou sílu a věnují ji tvorbě dalších a dalších šlahounů.
Potřebujete, aby byla vaše úroda zdravá a měla vynikající chuť? Starejte se správně o rostliny.
Foto: Shutterstock