Velký obchodní řetězec prodával otřesný sýr. Našly se v něm hrozné věci. Hlavně ho nejezte, jinak to bude ošklivé

Už je naprosto jasné, že kromě cen dnes musí zákazníci českých obchodních řetězců bedlivě sledovat, co vlastně kupují a zda to náhodou není nekvalitní nebo vyloženě závadný produkt. Takových totiž v regálech tuzemských obchodů povážlivě přibývá.

Stačí se pořádně podívat

Někdy se to má dokonce tak, že závadnost můžete odhalit pouhým okem. Stačí si jen nakupované položky pořádně prohlédnout a u řady z nich třeba zjistíte, že tady něco není v úplném pořádku. Podobně to ostatně někdy dělá i Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Ta pochopitelně testuje řadu výrobků ve svých laboratořích, kde potom podrobněji odhalí, zda je výrobek v pořádku nebo nikoliv. Ovšem zkušení kontroloři dobře vědí, že české supermarkety na svou úlohu často dlabou takovým způsobem, že si stačí obchod jen projít a zkoumavým okem lze leccos zjistit.

To se stalo i v případě oblíbeného sýru z Lidlu. “Inspektoři SZPI na základě senzorického hodnocení u části kontrolovaných balení zjistili výskyt kolonií plísní,” uvedla na svém webu Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Doplnila také fotografie, na kterých deklaruje, že problém je skutečně viditelný pouhým okem.

Všiml by si ho tedy každý zákazník, který si produkt prohlédne. Předně by si toho ale měl všimnout personál obchodu, který zboží vyskladňoval do regálů. To se ovšem nestalo. Inspektory potom zajímalo i to, zda byla potravina vhodně skladována. Ukázalo se, že byla, tudíž to nebylo kamenem úrazu.

Foto: Shutterstock

Celé je to zvláštní

Dokonce i datum použitelnosti bylo v pořádku, takže nelze říct, že by byla potravina prošlá a z tohoto důvodu zkažená. Proč tedy k něčemu takovému došlo, zůstává záhadou. Zřejmě se pochybilo už někde ve výrobě.

Pokud vás zajímá, o jaký konkrétní výrobek jde, potom je to velmi oblíbený sýr Pilos Eidam v balení 200 gramů a s datem minimální trvanlivosti do 12. ledna 2024. Pakliže máte sýr třeba ještě v lednici nebo na mrazáku, rozhodně ho nejezte, ale raději ho vyhoďte.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments