Vepřová panenka, jak ji dělá Pohlreich. Tak dobrou nikdo neumí, šéf má trik

Vepřovou panenku si nenechá ujít nikdo. Jedná se o jemné a křehké maso, které vyniká svou šťavnatostí. Výborná dobrota je kulinářským zážitkem. Většina lidí ale právě nezná, jak se postarat o to, aby nebyla panenka přesušená nebo tuhá. Jak na to?

Šéf má trik, který můžete zvládnout i vy

Když už máme k dispozici kvalitní maso, je více než příjemné, aby se nám recepty z něj skutečně povedly. Vepřová panenka by měla být zvenčí krásně vypečená, zatímco uvnitř bude plná šťávy a křehká. Zdeněk Pohlreich má tajemství, které můžete zvládnout i vy. Podaří se vám mít jídlo jako z luxusní restaurace. Jak to udělat, abyste našli ideální konzistenci?

Nejprve budeme maso pokládat na pánev

Aby byla jistota, že bude maso uvnitř skutečně šťavnaté a ne vysušené, nejprve jej položíme na pánev. Tam se dobře zatáhne. Když je panenka již okořeněná a připravená, rozpalte pánev, co to dá. Maso vložte na pánev a dovolte mu, aby se zatáhlo. Nebudete jej smažit, jen jej upravujete na jeho povrchu. Stačí napočítat do desíti, aby se po každé straně dobře zatáhlo.

A hurá do trouby!

Máte pánev, kterou lze vložit do trouby? Výborně, přesně to potřebujete. V opačném případě maso vložte na pekáč a ovažte ji provázkem. Právě ten zajistí, že se maso propeče ze všech stran stejně. Maso nyní můžete upéci.

Foto: Shutterstock

Odpočinek a jde se servírovat

Až bude maso upečené, následně jej vyjměte z trouby a dopřejte mu pár minut, aby se mohlo odležet. Mezitím si na talíře můžete nachystat přílohy. Jako zlatý hřeb dnešního hlavního chodu maso rozvařte a důkladně nakrájejte ostrým nožem. A můžete servírovat!

Ingredience na recept Zdeňka Pohlreicha

  • 2 kusy vepřové panenky zhruba po 400 gramech
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 80 gramů medu
  • 1 lžíci čerstvé pomerančové šťávy
  • 1 lžíci pomerančové kůry
  • 2 lžičky nasekané šalvěje
  • 2 lžičky nasekaného rozmarýnu
  • 1 lžíci nasekaného tymiánu
  • sůl
  • pepř

Panenku budeme nejprve solit, pepřit a marinovat. Marinádu vytvoříme z česneku, pomerančové šťávy, medu, koření a olivového oleje. Takto jej necháme v lednici přikryté přes noc. Poté, co maso orestujeme, jej vložíme do trouby a pečeme na 180 stupňů Celsia 16 minut.

Foto: Shutterstock

Autor: Tomáš Kavka

Redaktor serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments