Vepřovou panenku si nenechá ujít nikdo. Jedná se o jemné a křehké maso, které vyniká svou šťavnatostí. Výborná dobrota je kulinářským zážitkem. Většina lidí ale právě nezná, jak se postarat o to, aby nebyla panenka přesušená nebo tuhá. Jak na to?
Šéf má trik, který můžete zvládnout i vy
Když už máme k dispozici kvalitní maso, je více než příjemné, aby se nám recepty z něj skutečně povedly. Vepřová panenka by měla být zvenčí krásně vypečená, zatímco uvnitř bude plná šťávy a křehká. Zdeněk Pohlreich má tajemství, které můžete zvládnout i vy. Podaří se vám mít jídlo jako z luxusní restaurace. Jak to udělat, abyste našli ideální konzistenci?
Nejprve budeme maso pokládat na pánev
Aby byla jistota, že bude maso uvnitř skutečně šťavnaté a ne vysušené, nejprve jej položíme na pánev. Tam se dobře zatáhne. Když je panenka již okořeněná a připravená, rozpalte pánev, co to dá. Maso vložte na pánev a dovolte mu, aby se zatáhlo. Nebudete jej smažit, jen jej upravujete na jeho povrchu. Stačí napočítat do desíti, aby se po každé straně dobře zatáhlo.
A hurá do trouby!
Máte pánev, kterou lze vložit do trouby? Výborně, přesně to potřebujete. V opačném případě maso vložte na pekáč a ovažte ji provázkem. Právě ten zajistí, že se maso propeče ze všech stran stejně. Maso nyní můžete upéci.
Odpočinek a jde se servírovat
Až bude maso upečené, následně jej vyjměte z trouby a dopřejte mu pár minut, aby se mohlo odležet. Mezitím si na talíře můžete nachystat přílohy. Jako zlatý hřeb dnešního hlavního chodu maso rozvařte a důkladně nakrájejte ostrým nožem. A můžete servírovat!
Ingredience na recept Zdeňka Pohlreicha
- 2 kusy vepřové panenky zhruba po 400 gramech
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíci olivového oleje
- 80 gramů medu
- 1 lžíci čerstvé pomerančové šťávy
- 1 lžíci pomerančové kůry
- 2 lžičky nasekané šalvěje
- 2 lžičky nasekaného rozmarýnu
- 1 lžíci nasekaného tymiánu
- sůl
- pepř
Panenku budeme nejprve solit, pepřit a marinovat. Marinádu vytvoříme z česneku, pomerančové šťávy, medu, koření a olivového oleje. Takto jej necháme v lednici přikryté přes noc. Poté, co maso orestujeme, jej vložíme do trouby a pečeme na 180 stupňů Celsia 16 minut.
Foto: Shutterstock