Vepřové na jablkách. Tento středověký recept je úžasně snadný a chutný

Přemýšlíte, co dnes k obědu či večeři? Nebo čím pohostit nejbližší až k vám zavítají na návštěvu? Zkuste vepřové na jablkách. Tato pochoutka je raz dva uvařená, a navíc je velmi chutná. Věřte tomu, že si jídlo zamilují všichni – velcí i malí.

Středověk a vepřové na jablkách?

Ano, ale ne chudý lid. Takové jídlo našli na talíři většinou zámožní lidé. A věřte nebo ne, ale mnozí z nás by se ve středověku snad ani nenajedli – převážně je to tím, co nám dnešní supermarkety nabízí. V dávné době lidé pěstovali především dýně, cibuli, česnek, řepu, zelí a jiné. Ovšem, ne vždy byla příroda benevolentní a lidé měli hojnou úrodu. Jakmile došly zásoby, přišly na řadu bukvice a žaludy, které se mlely na mouku. A maso? To si také dopřávalo pouze panstvo. Vy si ale tuto dobrotu bez obav dopřejte.     

Podávejte s oblíbenou přílohou. / Foto: Shutterstock

Připravte si vepřové na jablkách

  • 700 g vepřové kýty či pečeně
  • 3 střední jablka – kyselejší
  • 1 ks cibule
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • pepř
  • smetana
  • polévková lžíce másla 

Ze všeho nejdříve si oloupejte cibuli a nakrájejte ji na malé kostičky. Osmažte ji na másle a jakmile zezlátne, přidejte plátky nebo na menší kousky nakrájené maso. Z obou stran jej nechte zatáhnout a přidejte neloupaná jablka, která jste nakrájeli na měsíčky či klidně na čtverečky. Osolte, opepřete, přidejte špetku muškátového oříšku a nechte vše společně dusit. Jablka pustí šťávu, takže se vám obsah nepřipálí. 

Jakmile maso změkne, podlijte jej smetanou a opět povařte. Jestliže máte maso nakrájené na plátky, vyjměte ho z hrnce a poté přidejte smetanu. Vařte do zhoustnutí a následně vraťte maso do hrnce. Nechte jej povařit a vypněte sporák. Servírovat můžete s pečenými bramborami, bramborovou kaší, ale i rýží. Rychlý a jednoduchý oběd, který si zamiluje každý. Přejeme dobrou chuť.

Foto: Shutterstock

Autor: Nikola Klementová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments