Přemýšlíte, co dnes k obědu či večeři? Nebo čím pohostit nejbližší až k vám zavítají na návštěvu? Zkuste vepřové na jablkách. Tato pochoutka je raz dva uvařená, a navíc je velmi chutná. Věřte tomu, že si jídlo zamilují všichni – velcí i malí.
Středověk a vepřové na jablkách?
Ano, ale ne chudý lid. Takové jídlo našli na talíři většinou zámožní lidé. A věřte nebo ne, ale mnozí z nás by se ve středověku snad ani nenajedli – převážně je to tím, co nám dnešní supermarkety nabízí. V dávné době lidé pěstovali především dýně, cibuli, česnek, řepu, zelí a jiné. Ovšem, ne vždy byla příroda benevolentní a lidé měli hojnou úrodu. Jakmile došly zásoby, přišly na řadu bukvice a žaludy, které se mlely na mouku. A maso? To si také dopřávalo pouze panstvo. Vy si ale tuto dobrotu bez obav dopřejte.
Připravte si vepřové na jablkách
- 700 g vepřové kýty či pečeně
- 3 střední jablka – kyselejší
- 1 ks cibule
- muškátový oříšek
- sůl
- pepř
- smetana
- polévková lžíce másla
Ze všeho nejdříve si oloupejte cibuli a nakrájejte ji na malé kostičky. Osmažte ji na másle a jakmile zezlátne, přidejte plátky nebo na menší kousky nakrájené maso. Z obou stran jej nechte zatáhnout a přidejte neloupaná jablka, která jste nakrájeli na měsíčky či klidně na čtverečky. Osolte, opepřete, přidejte špetku muškátového oříšku a nechte vše společně dusit. Jablka pustí šťávu, takže se vám obsah nepřipálí.
Jakmile maso změkne, podlijte jej smetanou a opět povařte. Jestliže máte maso nakrájené na plátky, vyjměte ho z hrnce a poté přidejte smetanu. Vařte do zhoustnutí a následně vraťte maso do hrnce. Nechte jej povařit a vypněte sporák. Servírovat můžete s pečenými bramborami, bramborovou kaší, ale i rýží. Rychlý a jednoduchý oběd, který si zamiluje každý. Přejeme dobrou chuť.
Foto: Shutterstock