Většina Čechů neumí udělat trojobal na řízky. Aby byly křupavé a šťavnaté, je nutné dodržet jednu věc

Řízky jsou oblíbeným pokrmem. Původ však nemají, jak se většina lidí domnívá v Rakousku, nýbrž v Itálii. Ano, je to velmi překvapivé, ale skutečně je tomu tak. Cotoletta alla milanese neboli Milánská kotleta, je propojena s rakouským Wiener Schnitzlem.

Traduje se, že rakouský maršálek Josef Václav Radecký z Radče objevil milánskou kotletu / řízek v Itálii, kde vykonával funkci velitele rakouské armády. Tento své oblíbené jídlo následně představil císaři Františku Josefu I. Bohužel však v Rakousku nebyl k dostání parmazán, který společně se strouhankou tvořil chutný obal telecího řízku. Ale šikovný kuchař si umí poradit, a tak se začal servírovat řízek obalený pouze ve strouhance a smažený na přepuštěném másle.

A jak tedy připravit křupavý a šťavnatý řízek?

Maso

Ať už budete připravovat řízek kuřecí, krůtí, telecí nebo vepřový, vždy je důležité pracovat s kvalitním masem. Při naklepání masa je dobré ho vložit mezi dvě potravinářské fólie a poté rozklepat. Palička díky tomu zůstane čistá a hlavně nenarušíte strukturu masa. Poté maso jemně osolte a případně přidejte mletý pepř.

Foto: Shutterstock

Trojobal

Klasický trojobal se skládá z hladné mouky, vajíčka a strouhanky. Nejprve obalte řízek v hladké mouce a poté v rozšlehaných vajíčkách. Na závěr obalte ve strouhance. Strouhanku můžete využít kupovanou nebo si udělat vlastní ze starších rohlíků. Zjistíte-li, že nemáte dostatek strouhanky, můžete nastrouhat i čerstvé pečivo.

A nyní trik pro křupavost řízků:

Zkuste přidat do strouhanky nastrouhaný sýr. Dle původního receptu můžete sáhnout po parmazánu nebo jiném tvrdém sýru. Poměr strouhanky a sýru vyzkoušejte 1:1.

Smažení

Velmi důležité je smažení řízků. Telecí a kuřecí řízky můžete smažit na přepuštěném másle, zatímco vepřové řízky je dobré smažit na sádle. Pro smažení můžete využít i čerstvý řepkový olej.

Přílohou k řízkům mohou být brambory, bramborová kaše, salát nebo hranolky.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Karel
Karel
1 rok

Jak se strouhá čerstvé pečivo? 😀

Luboš
Luboš
1 rok

Nesmysl! Hladkou mouku ne! Hrubou, nebo aspoň polohrubou.