Kynuté těsto má v našich končinách nezpochybnitelnou tradici. Lidé ho většinou připravují takzvaně na sladko, a to s různými dalšími přísadami, ať už jde o tvaroh, povidla nebo mák. Ačkoliv se v České republice těsto připravuje ve velkém, neznamená to, že je to jednoduché. V případě mnoha hospodyněk nejde zrovna o oblíbenou činnost, protože si při ní nejsou jisté v kramflecích.
Naštěstí jsou tu profesionálové, kteří jsou vždy ochotni přijít na pomoc s radou. Ti upozorňují na skutečnost, že pokud chcete docílit nadýchaného a vláčného těsta, neobejdete se bez dokonale připraveného kvásku.
Co budete potřebovat
- 4 žloutky
- celou kostku čerstvého droždí
- 12 lžic oleje
- 7 hrnků polohrubé mouky
- 8 lžic cukru
- domácí vanilkový cukr
- špetku soli
- nastrouhanou kůru z půlky citronu
Jak udělat kvalitní kynuté těsto
Než se tedy pustíte do těsta samotného, je zapotřebí správně aktivovat kvásek. To byste měli učinit v jiné menší misce. Do té nasypte čajovou lžičku cukru a potřebné množství droždí. Vidličkou pak droždí rozmačkejte, dokud z něj nebude kašovitá hmota. Zasypte lehce moukou a přidejte vlažné, nikoliv však příliš studené ani teplé mléko. Kvásek si odložte stranou a vyčkejte 15 minut, dokud nenabude a nezpění.
Následně přichází na řadu smíchání kvásku s moukou a dalšími surovinami, ze kterých uhnětete hladké těsto. To pak nechte kynout přibližně hodinu. Než ho vložíte do trouby, nechte ho dvacet až třicet minut vykynout.
A co když vám kvásek nenabyde a nevypění? Potom je lepší nelámat přípravu těsta přes koleno. Raději ho vylijte a udělejte si nový. Důvodem je skutečnost, že se droždí nepodařilo aktivovat. Výsledek by pak nestál za nic.
Foto: Shutterstock
Hlúposť…že keď kvások nevzíde tak z toho nic nebude…mnohokrát sa mi to stalo a cesto mi aj napriek tomu krásne narástlo….