Většina lidí dělá při přípravě kynutého těsta velké chyby. Profíci konečně řekli, jak se to dělá správně

Kynuté těsto má v našich končinách nezpochybnitelnou tradici. Lidé ho většinou připravují takzvaně na sladko, a to s různými dalšími přísadami, ať už jde o tvaroh, povidla nebo mák. Ačkoliv se v České republice těsto připravuje ve velkém, neznamená to, že je to jednoduché. V případě mnoha hospodyněk nejde zrovna o oblíbenou činnost, protože si při ní nejsou jisté v kramflecích.

Naštěstí jsou tu profesionálové, kteří jsou vždy ochotni přijít na pomoc s radou. Ti upozorňují na skutečnost, že pokud chcete docílit nadýchaného a vláčného těsta, neobejdete se bez dokonale připraveného kvásku.

Co budete potřebovat

  • 4 žloutky
  • celou kostku čerstvého droždí
  • 12 lžic oleje
  • 7 hrnků polohrubé mouky
  • 8 lžic cukru
  • domácí vanilkový cukr
  • špetku soli
  • nastrouhanou kůru z půlky citronu
Foto: Shutterstock

Jak udělat kvalitní kynuté těsto

Než se tedy pustíte do těsta samotného, je zapotřebí správně aktivovat kvásek. To byste měli učinit v jiné menší misce. Do té nasypte čajovou lžičku cukru a potřebné množství droždí. Vidličkou pak droždí rozmačkejte, dokud z něj nebude kašovitá hmota. Zasypte lehce moukou a přidejte vlažné, nikoliv však příliš studené ani teplé mléko. Kvásek si odložte stranou a vyčkejte 15 minut, dokud nenabude a nezpění.

Následně přichází na řadu smíchání kvásku s moukou a dalšími surovinami, ze kterých uhnětete hladké těsto. To pak nechte kynout přibližně hodinu. Než ho vložíte do trouby, nechte ho dvacet až třicet minut vykynout.

A co když vám kvásek nenabyde a nevypění? Potom je lepší nelámat přípravu těsta přes koleno. Raději ho vylijte a udělejte si nový. Důvodem je skutečnost, že se droždí nepodařilo aktivovat. Výsledek by pak nestál za nic.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Sylvia
Sylvia
2 let

Hlúposť…že keď kvások nevzíde tak z toho nic nebude…mnohokrát sa mi to stalo a cesto mi aj napriek tomu krásne narástlo….