Bramboráky jsou v kuchyni velmi oblíbenou surovinou. Existuje mnoho zajímavých receptů, každý kraj má svůj typický recept a někdy i název – můžeme se setkat s cmundou, krompelákem nebo vošouchem. Jedno mají ale společné – jde o křupavou bramborovou placku smaženou na másle či oleji. Znáte trik, jak udělat bramboráky ještě křupavější a chutnější?
Přidejte jedlou sodu!
Jedlá soda je v kuchyni velmi používaná surovina. Nesmíme její použití při pečení zaměnit s práškem do pečiva. Je mnohem silnější a silně zásaditá. Pokud ji používáte při pečení, do těsta vždy přidejte něco kyselého – ocet, jogurt, citronovou šťávu, jogurt, podmáslí nebo acidofilní mléko. Působí jako kypřidlo a bez toho správně nereaguje. Díky jedlé sodě se zvětší objem těsta, a má třikrát až čtyřikrát silnější účinek než kypřicí prášek do pečiva. Proto s ní šetřete a v kuchyni dodržujte předepsané množství.
Bramborák s jedlou sodou
Ingredience:
- 500 g brambor
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 2 vejce
- 100 ml mléka
- ¼ lžíce rostlinného oleje
- 5 stroužků česneků
- ¼ lžičky soli
- ¼ lžičky pepře
- Majoránka
- ½ lžičky jedlé sody
Postup:
- Brambory nahrubo nastrouhejte zalijte vejci, které jste předtím rozšlehali s mlékem.
- Přidejte mouku, prolisovaný česnek, sůl, pepř, majoránku, olej a jedlou sodu.
- Směs promíchejte a nechte 15 minut odpočívat.
- Na pánvi rozehřejte větší vrstvu sádla. Těsto nalijte na pánev a vytvořte placku.
- Smažte dozlatova. Připravte si papírové utěrky a vysajte z bramboráků přebytečný tuk.
Čím tenčí placky budete připravovat, tím budou křupavější. Na závěr můžete přidat kmín nebo jarní cibulku a podávat tak, jak jste zvyklí, například se zelím. Bramboráky můžete případně ještě vylepšit a přidat do nich zeleninu (¼ až ½ brambor nahradit cuketou, mrkví nebo celerem) nebo na kostičky nakrájené uzené maso, šunku nebo škvarky.
Foto: Shutterstock
Kdyby blbost nadnášela, tak autorka článku lítá u stropu ve své jistě moderní kuchyni jak holubička. Naše babičky se musí obracet v hrobě a šéfkuchaři odevzdávají hromadně výuční list nebo maturitní vysvědčení. Co je to za spolek v tom plátku AA zdraví. Na střídačku tam píšou samé bláboly. Zajímá mě kdo tyhle pravděpodobně vysokoškolské idioty platí. Zavřete je do uranových dolů, ať se jim v té hlavě pořádně rozsvítí. Pánbůh je už na to slabej, nebo unavenej. Bože to je svět, soda do bramboráku. Fuj, hnus, příště tam naškrábem omítku.
Autorko, vy jste rozený antichemik!
Sodu do bramboráků – děkuji, už jsem zvracela…
A čo cibuľa, lepšie ako sóda.
Tady se najdou perličky. Znám spoustu lidí,co o sodě v bramborácích v životě neslyšeli. A přesto je mají vynikající. Ještě jste opominula radu:česnek strouhat přes igelitový sáček na struhadlo.
A brambory taky. Půl na jemno a půl na hrubo. Osvědčil se mi igelitový pytel od průmyslových hnojiv. To už nezvracíte, ale rovnou umírate.
Až mi andělé zavolají k sobě ……