Většina lidí maso rozmrazuje špatně. Potom chutná hrozně a navíc škodí. Jak to udělat správně?

Většinou si recepty na další den promýšlíme dopředu a maso si rozmrazíme včas. Někdy se ale stane, že potřebujeme jednat rychle. V té době je potřeba kontrolovat správný postup, aby nedocházelo k šíření mikroorganismů.

Večer rozmrazit, dopoledne vaříme

Asi nejspolehlivější variantou je možnost, kdy si večer maso vytáhneme z mrazáku a položíme jej do lednice nebo mísy se studenou vodou. Dopoledne druhý den je maso rozmraženo, navíc není nijak narušena jeho textura. Radost pohledět!

Samozřejmě si ale musíme hlídat, abychom připravené maso nezapomněli v lednici. Při přípravě pokrmů se někdy stane, že nám trochu masa zbyde a jsme nuceni jej nechat v lednici. Toto maso nikdy znovu nevkládejte do mrazáku. Během rozmražení již došlo k aktivaci některých mikroorganismů, které se při mražení za teploty okolo mínus osmi stupňů Celsia nedaří zlikvidovat. Raději maso použijte jako výchozí ingredienci pro přípravu teplé večeře nebo salátu.

Rozmražení v mikrovlnce není vhodné

Potřebujete nachystat maso téměř okamžitě a není čas čekat spoustu hodin, než bude možné jej pokrájet? Asi první, co vás napadne, je vložit maso do mikrovlnné trouby a zvolit šetrnější program určený k rozmražování.

To je ale jeden z největších omylů a chyb, které můžete udělat. Při rozmrazování v mikrovlnné troubě totiž dochází k jemné alternaci složení masa. Přeci jen se jedná o přístroj, který využívá mikro vlny. Takto rozmražené maso již nikdy není stejné. Množení mikroorganismů zde probíhá rozdílným způsobem.

Foto: Shutterstock

Horká voda je osvědčená klasika

Potřebujete mít maso nachystáno pro přípravu v rámci několika málo minut? Místo do mikrovlnné trouby jej raději ponořte do velké mísy nebo hrnce s vodou. Vůbec se nebojte použít vodu i o teplotě okolo 50 stupňů Celsia. Vodu často vyměňujte, až dojde k rozmražení masa. Bude vám stačit pár minut a maso bude připraveno k použití. Bez nutnosti používat elektronický přístroj.

Mikrovlnka je přístroj, od jehož používání pro maso odrazují mnozí lidé. Můžete ji nahradit obyčejnou horkou vodou.

Foto: Shutterstock, zdroj: The Spruce Eats

Autor: Tomáš Kavka

Redaktor serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments