Většina lidí míchaná vajíčka pokazí už na začátku. Pak už nejdou zachránit

Vajíčka jsou výborným zdrojem bílkovin, napomáhají správné funkci srdce a mozku. Jsou nízkokalorická, bohatá na živiny, levná a vděčná na přípravu. Volská oka, vejce vařená natvrdo nebo naměkko, omelety, vaječné pomazánky a v neposlední řadě míchaná vejce. Jaká jsou zlatá pravidla správně připravené vaječiny?

Dostatečně prošlehejte

Aby míchaná vajíčka byla nadýchaná a lahodná, nesmíte je rozklepnout rovnou do pánvičky. Rozklepněte je do mísy a dostatečně vyšlehejte metličkou tak, aby byly žloutky a bílky dokonale propojeny. Jakmile vejce prošleháte, což trvá minimálně půl minuty, ihned je vlijte na pánev. Proto si nejdříve připravte pánev s vhodným tukem (olej, máslo) a až potom začněte s vyšleháváním.

Přidejte smetanu

Pokud preferujete krémovější chuť, k rozklepnutým vajíčkům přidejte ještě lžíci smetany. Rozdíl jde poznat, výsledek stojí za to.  

Nespěchejte

Míchaná vejce připravujte dlouho a pomalu na mírném plameni. Nehrozí jim tak spálení nebo zhnědnutí. Sice ztratíte o trochu více času, ale zase ukuchtíte mnohem lepší snídani.

Foto: Shutterstock

Včas odstavte

Jakmile vajíčka získávají potřebnou konzistenci a propojují se, můžete plamen vypnout, pánev odstavit a vajíčka dodělat mimo plotýnku. Tím se nepřesuší a nezgumovatí.

Dochucujte až úplně na závěr

Vajíčka dopředu nesolte ani do nich nepřidávejte bylinky. Vajíčka pustí vodu a konečnou chuť by to negativně ovlivnilo. Sůl, koření a petrželku nebo pažitku přidejte až těsně před podáváním.

Všechna následující doporučení byla převzata od šéfkuchařů jako jsou Zdeněk Pohlreich nebo Gordon Ramsay, takže pokud se jimi budete řídit, můžete své drahé polovičce připravit snídani jako v michelinské restauraci.

Foto: Shutterstock, zdroj: Livestrong

Autor: Hana Bordovská

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
2 let

Krucinál, míchaná vajíčka snad umí udělat i dítě školou povinné – tedy pokud je umí udělat matka…to bylo první, co mě babka učila uvařit a první, co jsem já učila vařit svého syna…
Ty slavné šéfkuchaře už si konečně strčte – víte kam…

Nelen Nel
Nelen Nel
2 let
Reply to  Iris

Naprostý souhlas. Vždyť podle nich neumíme oloupat brambory,nakrájet,uvařit,osolit. Neumíme karboše,polévky,vývary,omáčky. Zajdeme na podvýživu. Ať se s takovými radami jdou bodnout!