Vajíčka jsou výborným zdrojem bílkovin, napomáhají správné funkci srdce a mozku. Jsou nízkokalorická, bohatá na živiny, levná a vděčná na přípravu. Volská oka, vejce vařená natvrdo nebo naměkko, omelety, vaječné pomazánky a v neposlední řadě míchaná vejce. Jaká jsou zlatá pravidla správně připravené vaječiny?
Dostatečně prošlehejte
Aby míchaná vajíčka byla nadýchaná a lahodná, nesmíte je rozklepnout rovnou do pánvičky. Rozklepněte je do mísy a dostatečně vyšlehejte metličkou tak, aby byly žloutky a bílky dokonale propojeny. Jakmile vejce prošleháte, což trvá minimálně půl minuty, ihned je vlijte na pánev. Proto si nejdříve připravte pánev s vhodným tukem (olej, máslo) a až potom začněte s vyšleháváním.
Přidejte smetanu
Pokud preferujete krémovější chuť, k rozklepnutým vajíčkům přidejte ještě lžíci smetany. Rozdíl jde poznat, výsledek stojí za to.
Nespěchejte
Míchaná vejce připravujte dlouho a pomalu na mírném plameni. Nehrozí jim tak spálení nebo zhnědnutí. Sice ztratíte o trochu více času, ale zase ukuchtíte mnohem lepší snídani.
Včas odstavte
Jakmile vajíčka získávají potřebnou konzistenci a propojují se, můžete plamen vypnout, pánev odstavit a vajíčka dodělat mimo plotýnku. Tím se nepřesuší a nezgumovatí.
Dochucujte až úplně na závěr
Vajíčka dopředu nesolte ani do nich nepřidávejte bylinky. Vajíčka pustí vodu a konečnou chuť by to negativně ovlivnilo. Sůl, koření a petrželku nebo pažitku přidejte až těsně před podáváním.
Všechna následující doporučení byla převzata od šéfkuchařů jako jsou Zdeněk Pohlreich nebo Gordon Ramsay, takže pokud se jimi budete řídit, můžete své drahé polovičce připravit snídani jako v michelinské restauraci.
Foto: Shutterstock, zdroj: Livestrong
Krucinál, míchaná vajíčka snad umí udělat i dítě školou povinné – tedy pokud je umí udělat matka…to bylo první, co mě babka učila uvařit a první, co jsem já učila vařit svého syna…
Ty slavné šéfkuchaře už si konečně strčte – víte kam…
Naprostý souhlas. Vždyť podle nich neumíme oloupat brambory,nakrájet,uvařit,osolit. Neumíme karboše,polévky,vývary,omáčky. Zajdeme na podvýživu. Ať se s takovými radami jdou bodnout!