Těstoviny jsou jídlem, které milují děti i dospělí. Dají se rychle připravit, hodí se k obědu i jako rychlá večeře a zasytí prázdný žaludek. Navíc je můžeme připravit na tolik různých způsobů! Aby však chutnaly tak, jak mají, je dobré dodržovat při jejich přípravě několik pravidel.
Těstoviny vybíráme pečlivě
V českých kuchyních se nejčastěji pracuje s klasickými špagetami. A i když se zdá, že se na nich nedá nic moc zkazit, i tady bychom se měli držet nějakého jasně daného návodu. Především je důležité myslet na kvalitu špaget – ty nejlevnější, které najdeme v supermarketu, rozhodně nebudou ty nejchutnější. Vybírejte kvalitní surovinu, která se vám potom na talíři odvděčí tou nejlepší možnou chutí.
Vaření ve velkém hrnci a osolené vodě
Těstoviny vkládáme do vroucí osolené vody. Vzhledem k tomu, že se k sobě těstoviny občas slepí, zvykli si lidé v mnoha domácnostech přidávat do vody olej. Je to zbytečné. Stačí těstoviny vložit do dostatečně velkého hrnce, aby se na sebe nemačkaly, a zalít je velkým množstvím vody. Na deset deka těstovin můžete dát klidně až litr vody. Pak budete mít jistotu, že vám v hrnci nevznikne nevzhledný těstovinový slepenec, který je navrchu rozměklý a uvnitř nedovařený.
Těstoviny nelámeme. Ani špagety
Těstoviny mají přesně takový tvar, jaký mít mají. To znamená, že délku špaget nebo jiných druhů těstovin nemusíme upravovat. Těstoviny proto nelámejte. Rozložte je do hrnce do vějíře a nechte je postupně změknout a uvařit. Namotávání na vidličku zkrátka ke špagetám patří, nikomu se nechce lovit v talíři krátké nudle jako z polévky.
Podáváme za jídla a neohříváme
Správné italské těstoviny by měly být vařené al dente, tedy na skus. Mnoho lidem však tato úprava připadá ještě příliš tvrdá, proto je samozřejmě uvařte podle chuti. Platí ale, že by neměly být příliš rozvařené. Při vaření synchronizujte přípravu těstovin a omáčky, ať je oboje hotové ve stejnou chvíli a můžete rovnou podávat. Ohřívané těstoviny totiž ztrácí svou chuť a úplně vám zkazí radost z dokonalého pokrmu, jakým může italská pasta být.
Foto: Shutterstock, zdroj: Kitchenstories