Většina lidí neumí udělat lososa pořádně. Profíci poradili triky, jak na různé způsoby přípravy

Losos je jedna z nejoblíbenějších a zároveň i nejzdravějších ryb. Obsahuje totiž omega-3 mastné kyseliny, které jsou našemu tělu nesmírně prospěšné. Jsou důležité pro správnou činnost mozku, mohou fungovat jako prevence kardiovaskulárních chorob a napomáhají i fungování pohybového aparátu. Losos je ovšem bohatý i na vitamíny, bílkoviny a antioxidanty. Abyste si na něm doopravdy pochutnali, je potřeba si jej správně připravit. Tady jsou některé tipy:

Osmažte lososa na pánvičce

Tato metoda přípravy je velmi jednoduchá a rychlá. Výsledek je přitom nesmírně chutný. Filety z lososa stačí ochutit solí a případně pepřem a poté osmažit na oleji nebo kousku másla. Začínejte opékat nejprve kůží nahoru a po pár minutách rybu otočte. Losos se dá samozřejmě smažit nejen na přírodno, ale i v trojobalu jako klasický řízek.

Duste lososa ve vodě

Ještě o něco zdravější je losos dušený. Do pánvičky v tomto případě nalejte trochu vody, do které lososa vložíte a přiklopíte pánvičkou. Duste jej takto zhruba deset minut. Nezapomeňte přitom kontrolovat hladinu vody a v případě potřeby rybu dodatečně podlijte.

Upečte lososa v troubě

Příprava v troubě je rovněž jednoduchá. Výhodou je, že nemusíte stát u sporáku a hlídat pánev. Zároveň se vám do pekáče vejde víc kousků. Lososa opět ochuťte solí a pepřem, dejte na vymazaný pekáček kůží dolů a pečte na 200 stupňů zhruba patnáct minut. Rybu není potřeba obracet.

Foto: Shutterstock

Grilujte venku i doma

Milovníci grilování jistě nedají dopustit na lososa na grilu. Můžete si ho připravit venku v rámci příjemného posezení nebo párty, zrovna tak lze použít i domácí kontaktní gril. Filety můžete opět jen posolit a popepřit, nebojte se ale vyzkoušet i nějakou chutnou marinádu. Losos si dobře rozumí s citronem nebo koprem, ale využít můžete i chilli, sójovou omáčku, hořčici, česnek nebo třeba med.

Připravte lososa v papilotě

Papilota je papírová nebo alobalová kapsa, do které se vkládá maso před tepelnou úpravou. Během pečení se pak nevysušuje a navíc si podrží nádhernou vůni. Lososa tedy osolte, potřete olivovým olejem a zabalte do pečicího papíru spolu s bylinkami nebo zeleninou nakrájenou na kolečka. Ideálně balíček zajistěte provázkem vhodným do trouby. Poté pečte asi deset minut na 200 stupňů.

Nezapomeňte na vhodnou přílohu

Všem výše zmíněným úpravám budou nejlépe slušet brambory – vařené, pečené nebo třeba bramborová kaše. Hodí se ale i zelenina, ať už syrová ve formě salátu nebo grilovaná. Losos je také výborný se špenátem.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments