Krupicovou kaši jsme snad jako malí milovali všichni. Moje babička ji dělala s dobrým kakaem a maminka zase se skořicí. Každá z verzí byla dokonalá, protože se obě ženy držely receptu, který z kaše nejen pro děti, ale i pro dospělé vytvořil chutné a dokonalé jídlo. Rádi vám tento recept prozradíme. Věříme, že si jej zamilujete i vy.
Co je krupicová kaše
Tento druh kaše patří vůbec mezi nejoblíbenější pro lidi všech věkových kategorií. Ovšem, mnohdy se její příprava podceňuje a výsledek není nikterak ideální. Buď jsou v ní hrudky, nebo je naopak velmi hustá. Příprava kaše je přitom tak jednoduchá. Stačí pouze dodržet správný poměr surovin a výsledek bude dokonalý.
Krupice je vlastně taková nahrubo namletá pšenice. Jednoduchá potravina, která ale ke svému zdokonalení potřebuje čas na změknutí a zjemnění. Rozemletým zrnům je důležité poskytnout dostatečné množství mléka nebo vody, aby si získaly správnou jemnost. Někdo krupičku namáčí do mléka, aby byla ještě víc jemná a krémová. Stačí, když ji na půl hodiny namočíte do zvolené tekutiny a umístíte do lednice. Následně ji uvařte, kaše bude dokonalá. Ovšem, neměli byste zapomenout na řádné zjemnění. Pro dosažení tohoto výsledku je tedy nejlepší malý kousek másla. Stačí, když po uvaření kaše, máslo dáte do hrnce a bez vaření budete míchat tak dlouho, než se kaše rozpustí. Výsledek bude jemný, lahodný a dokonalý.
Jak uvařit dokonalou krupičku
- 250 mililitrů mléka nebo vody
- 25 gramů krupičky
- 1 polévková zarovnaná lžíce cukru
- holandské kakao nebo čokoládu
- čajová lžička másla
Ze všeho nejdříve si odměřte mléko. 250 mililitrů mléka nebo vody odpovídá jedné porci, takže pokud budete chtít dvě porce, kaši udělejte z 500 mililitrů mléka a 50 gramů krupice. Mléko nalijte do hrnce a zahřívejte. Odměřte si 25 gramů krupice a ihned ji vysypte do mléka. Nečekejte až tekutina začne vřít, následně se vám v ní mohou vytvořit hrudky a výsledek nebude tak jemný.
Míchejte tak dlouho, dokud kaše nevře. Po dosažení bodu varu ještě jednu minutu za stálého míchání vařte. Po odstavení ze sporáku přidejte cukr a máslo, vše rozmíchejte a podávejte. Kaši na talíři dozdobte kakaem nebo nastrouhanou čokoládou. Kdo má rád máslo, může přidat trochu ke kakau. Hotovo, v jednoduchosti je síla, přejeme dobrou chuť.
Foto: Shutterstock
Nejjemnější kaše je z hrubé mouky. Naučila mě to jedna stará paní, když sem měla první dceru. Od té doby se musely přeorientovat i babičky, protože děti jinou nechtěli. Máme rádi naopak řidší, takže na jeden hrnek mléka dáváme zhruba lžíci a půl hrubé mouky. Chutnala všem mým dětem vlastním i nevlastním.
Přesně tak, milujeme ji celá rodina a jinak než z hrubé mouky ji nedělám.
Krupicovou kaši z vody z vody si neumím představit, jedině mléko a je to kaše, takže musí být hustá! Bramborovou kaši taky děláte tekutou? K receptu na obalu přidejte tak 10 až 20% krupičky a je to ideální.
A co špetka soli?
Máte pravdu, bez tej solj js to nechutné. Ak je dosť času, je dobre krupicu nechať pred varením aspoň hodinku v studenom mlieku bobtnať. Na tanieri kašu posypat zmesou kakaa a cukru (1:1) a poliať roztoprným maslom. Voda namiesto mlieka v kaši mi pripadá ako naprostý nezmysel, pokiaľ nejde o nejakú špeciálnu diétu