Jaké by to byly Vánoce bez toho pořádného vánočního cukroví. Abyste si na cukroví pochutnali, poradíme vám, jaké tuky jsou pro pečení nejvhodnější.
Tuk a pečení (ale i vaření) jdou ruku v ruce. Většina přírodních tuků má v kuchyni své místo. Při výběru tuků pro vaření a pečení nikdy nešetřete na kvalitě a dávejte raději přednost přírodním tukům a vyhýbejte se těm rafinovaným.
Jakou mají tuky funkci
Tuk má v těle širokou škálu funkcí. Je kompaktním zdrojem energie, životně důležitou součástí buněčných membrán potřebných k syntéze hormonů a transportu základních vitamínů pro tělo. Zdravé tuky také vyživují a chrání životně důležité orgány, napomáhají vstřebávání živin.
Podívejme se, jaký tuk na pečení použít, aby bylo cukroví zdravější. Nebojte se, i na takovém cukroví si pochutnáte.
Naše babičky do vánočního cukroví dávaly máslo nebo sádlo. Živočišné tuky ale obsahují nasycené mastné kyseliny, které zvyšují hladinu cholesterolu, riziko vzniku nemocí srdce a cév. Místo živočišných tuků sáhněte po tucích rostlinného původu. Ty obsahují kyseliny nenasycené, které zdraví našeho srdce a cév naopak prospívají. Ztužené tuky s obsahem škodlivých transmastných kyselin se už moc nepoužívají. Pokud na ně narazíte, raději se jim vyhněte.
Jaké tuky jsou nejvhodnější
Využít můžete rostlinné tuky. Pokud připravujeme nepečené cukroví, použijte tuky v běžné tučnosti, nebo nízkotučné. Do pečených sladkostí volte tuky v běžné tučnosti, s obsahem tuku 70 % a více, na jejichž obale je uvedeno, že jsou vhodné i pro pečení, jako jsou rostlinné oleje, Hera a Rama. Cukrovinky s rostlinnými tuky jsou křehčí, jemnější a lahodné chuti.
Čtěte také: Nejrozšířenější olej způsobuje růst nádorů v těle. Je ale velmi složité se ho vyvarovat, poradíme jak
Co na výrobu krémů a náplní
Na přípravu krémů a náplní použijte rostlinné tuky s obsahem tuku minimálně 40 %. Na základní krém se používá tuk utřený s cukrem, případně s pudinkem, vaječným likérem nebo tradičním rumem. Kromě zdravotních benefitů, které rostlinné tuky oproti máslu mají, je tu výhoda rychlé přípravy. S rostlinným tukem můžete začít pracovat ihned po jeho vyndání z chladničky a nemusíte čekat, až změkne, jako máslo.
Příprava polevy
Kromě cukrové či citrónové polevy milujeme čokoládové polevy. Ty si můžeme vyrobit sami doma z kvalitního rostlinného tuku, cukru a kakaa, nebo zakoupit. Průmyslově vyráběné polevy často nemají příznivé složení. Mohou obsahovat jen málo původních kakaových součástí a tuky jsou často ztužované, tedy plné trans nenasycených mastných kyselin. Investujte do kvalitní čokolády nebo čokoládové polevy. Sami si ji vyrobíte s přidáním kvalitního rostlinného tuku na tepelnou úpravu.
Foto: Shutterstock, zdroj: allrecipes.com