Jaké tuky se nejvíce hodí pro pečení vánočního cukroví? Ujistěte se, že neuděláte velkou chybu

Jaké by to byly Vánoce bez toho pořádného vánočního cukroví. Abyste si na cukroví pochutnali, poradíme vám, jaké tuky jsou pro pečení nejvhodnější.

Tuk a pečení (ale i vaření) jdou ruku v ruce. Většina přírodních tuků má v kuchyni své místo. Při výběru tuků pro vaření a pečení nikdy nešetřete na kvalitě a dávejte raději přednost přírodním tukům a vyhýbejte se těm rafinovaným.

Jakou mají tuky funkci

Tuk má v těle širokou škálu funkcí. Je kompaktním zdrojem energie, životně důležitou součástí buněčných membrán potřebných k syntéze hormonů a transportu základních vitamínů pro tělo. Zdravé tuky také vyživují a chrání životně důležité orgány, napomáhají vstřebávání živin.

Podívejme se, jaký tuk na pečení použít, aby bylo cukroví zdravější. Nebojte se, i na takovém cukroví si pochutnáte.

Naše babičky do vánočního cukroví dávaly máslo nebo sádlo. Živočišné tuky ale obsahují nasycené mastné kyseliny, které zvyšují hladinu cholesterolu, riziko vzniku nemocí srdce a cév. Místo živočišných tuků sáhněte po tucích rostlinného původu. Ty obsahují kyseliny nenasycené, které zdraví našeho srdce a cév naopak prospívají. Ztužené tuky s obsahem škodlivých transmastných kyselin se už moc nepoužívají. Pokud na ně narazíte, raději se jim vyhněte.

Foto: Shutterstock

Jaké tuky jsou nejvhodnější

Využít můžete rostlinné tuky. Pokud připravujeme nepečené cukroví, použijte tuky v běžné tučnosti, nebo nízkotučné. Do pečených sladkostí volte tuky v běžné tučnosti, s obsahem tuku 70 % a více, na jejichž obale je uvedeno, že jsou vhodné i pro pečení, jako jsou rostlinné oleje, Hera a Rama. Cukrovinky s rostlinnými tuky jsou křehčí, jemnější a lahodné chuti.

Čtěte také: Nejrozšířenější olej způsobuje růst nádorů v těle. Je ale velmi složité se ho vyvarovat, poradíme jak

Co na výrobu krémů a náplní

Na přípravu krémů a náplní použijte rostlinné tuky s obsahem tuku minimálně 40 %. Na základní krém se používá tuk utřený s cukrem, případně s pudinkem, vaječným likérem nebo tradičním rumem. Kromě zdravotních benefitů, které rostlinné tuky oproti máslu mají, je tu výhoda rychlé přípravy. S rostlinným tukem můžete začít pracovat ihned po jeho vyndání z chladničky a nemusíte čekat, až změkne, jako máslo.

Příprava polevy

Kromě cukrové či citrónové polevy milujeme čokoládové polevy. Ty si můžeme vyrobit sami doma z kvalitního rostlinného tuku, cukru a kakaa, nebo zakoupit. Průmyslově vyráběné polevy často nemají příznivé složení. Mohou obsahovat jen málo původních kakaových součástí a tuky jsou často ztužované, tedy plné trans nenasycených mastných kyselin. Investujte do kvalitní čokolády nebo čokoládové polevy. Sami si ji vyrobíte s přidáním kvalitního rostlinného tuku na tepelnou úpravu.

Foto: Shutterstock, zdroj: allrecipes.com

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments