Používání chlóru na dezinfekci vody je celosvětově nejčastější metodou dezinfekce pitné vody, díky čemuž se zajišťuje její epidemiologická bezchybnost při distribuci do vzdálenějších regionů. Jak ale chlór ovlivňuje naše tělo?
Marek Eliáš z oboru komunikace Úřadu veřejného zdravotnictví (ÚVZ) SR připomněl problematiku chlóru ve vodě. Pitná voda dodávaná spotřebitelům veřejnými vodovody se nemusí dezinfikovat v případě kvalitních zdrojů a nehrozí-li její kontaminace v procesu zásobování. Při dodržování hygienických kritérií, povolené koncentrace a odborném přístupu dodavatele pitné vody jsou však obavy z negativních účinků dezinfekce na bázi chlóru na zdraví člověka neopodstatněné.
Hodnoty chlóru v pitné vodě
Mezní hodnoty jsou stanoveny podle dlouhodobého sledování pití zdravotně zabezpečené vody chlórem a jejího vlivu na zdravotní stav obyvatelstva, které nepotvrdilo nepříznivé účinky na zdraví. Na základě zkušeností orgánů veřejného zdravotnictví lze konstatovat, že koncentrace volného chlóru či vedlejších produktů dezinfekce jsou ve veřejných vodovodech na Slovensku nízké a asi v 1/2 případů nejsou zjištěny vůbec, což svědčí o nízké úrovni používání látek na bázi chlóru.
Pitná voda obsahuje minerály a stopové prvky
Pitná voda nikdy není chemicky čistou sloučeninou, ale má svou biologickou hodnotu. Je významným zdrojem zdraví prospěšných minerálních látek a stopových prvků, které jsou pro život člověka nezbytné, esenciální, protože si je organismus nedokáže sám vytvořit, a proto je musíme přijmout z potravy či vody. Mezi nejvýznamnější stopové prvky v pitné vodě patří vápník a hořčík.
Pitná voda splňuje přísné limity
Pitná voda z veřejných vodovodů je zdravotně bezpečná, protože podléhá pravidelné kontrole a splňuje přísné limity ukazatelů, které jsou určeny národními i evropskými předpisy založenými na medicínských důkazech a vycházejícími z hodnocení zdravotních rizik při celoživotním příjmu pitné vody. Jde o přirozený zdroj prospěšných minerálních látek a stopových prvků. Pitná voda z vodovodu je vhodná pro každodenní konzumaci a měla by být základní složkou našeho pitného režimu.
Foto: Shutterstock, zdroj: Safewater