Vložte brambory do pytlíku a dejte péct. Takovou dobrotu jste ještě nikdy nejedli, je to hit internetu

Brambory patří ke stálicím české kuchyně. Jsou levné, dá se z nich vykouzlit mnoho úžasných jídel a můžete je připravit na mnoho způsobů. Dají se konzumovat jako příloha, ale i samostatně. Připravte doma skvělé brambory pečené v sáčku a uvidíte, že to rodina ocení.

Brambory s rozmarýnem

Budete potřebovat 1 kg brambor, několik stroužků česneku, sůl, pepř, olivový olej, rozmarýn a sáček na pečení. K rozmarýnu můžete volitelně přidat i libeček nebo šalvěj. Brambory by měly být stejně velké a vyberte raději menší kusy, aby se dobře propekly. Menší brambory můžete nechat vcelku, pokud máte větší, rozkrájejte je na čtvrtiny.

Troubu předehřejte na 200 °. Brambory smíchejte v míse s česnekem, rozmarýnem, solí a pepřem. Vložte je do sáčku, protřepte a nechte 40 minut péct. Na posledních 10 minut sáček otevřete a nechte je propéct dozlatova. Můžete je podávat samostatně například s česnekovým dipem, nebo jako přílohu.

Česnekový dip

Pokud si chcete připravit česnekový dip, budete potřebovat:

  • 1 palici česneku
  • 400 g zakysané smetany
  • 2 lžíce oleje
  • Lžíci nasekané pažitky
  • 2 lžíce oleje
  • Sůl, pepř

Nejprve si upečte česnek. Nechte ho pochladnout, vytlačte stroužky a rozmačkejte je pomocí vidličky. Přidejte zakysanou smetanu, pažitku, sůl, pepř a promíchejte. Podávejte k pečeným bramborám. Tento dip se hodí i k hranolkům nebo americkým bramborám.

Foto: Shutterstock

Vyberte správné brambory

Pokud jde o vraný typ, na tento způsob úpravy se nejvíc hodí brambory typu B. Pokud je nemáte, můžete použít i typ A. Vyvarujte se typu C, kvůli vysokému obsahu škrobu není na pečení vůbec vhodný a hodí se spíš na přípravu bramborové kaše nebo do bramborového těsta. Ideální jsou tedy menší brambory stejné velikosti varného typu B.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
3 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Petr
Petr
1 rok

Proč jsou na česnekový dip použity 2× 2 lžíce oleje? A co je to “vraný typ brambor”?🤔

Ladislava Houšková

Brambory jsem dělala v pytlíku rok 1980!
Pytlík jsem koupila Merkur Praha.

Michal
Michal
1 rok

To je nějaký speciální pytlík?
Protože co jsem četl tak vlastně ani potravinové dózy na jídlo nejsou vhodné na jídlo, prý se při kontaktu s horkým jídlem uvolňují do jídla nějaké jiné nepěkné věci.
Tak právě jenom zjišťuji jestli z toho pytlíku jsem taky něco neuvolňuje!?!