S často se opakujícími a chronickými záněty bývá spojena celá řada zdravotních potíží, proto je dobré pokusit se o snížení jejich výskytu. Zkuste to vhodným životním stylem, pravidelným pohybem a vyváženou stravou. Znáte protizánětlivé potraviny?
Potraviny s omega-3 kyselinami
Tyto omega-3 kyseliny živočišného původu jsou pro tělo mimořádně důležité. Mají silné protizánětlivé účinky, jsou nezbytné pro správnou funkci metabolismu a činnost mozku, působí proti oxidačnímu stresu a zbavují tělo toxických látek.
- losos
- sleď
- makrela
- sardinky
- ančovičky
Zelená listová zelenina
Listovou zeleninu je třeba do jídelníčku zařazovat co nejčastěji, nejlépe v syrové podobě. Obsahují silné antioxidanty, flavonoidy, karotenoidy i vitamin C. Látky pomáhají chránit buňky před poškozením a dodávají tělu důležité látky.
- kapusta
- špenát
- mangold
- rukola
- petržel
- bazalka
- a další druhy salátů
Bobuloviny
Čerstvé, popřípadě mražené bobulovité ovoce má málo cukru a současně je plné vitamínů, minerálů a antioxidantů. Dopřejte si je ve stravě mnohem častěji.
- borůvky
- ostružiny
- maliny
- rybíz
- angrešt
- jahody
Fermentované potraviny
Pokud si dáme do pořádku trávení a střevní mikroflóru, posílíme funkci imunitního systému. Konzumace fermentovaných potravin pomáhá zajistit ve střevech množení prospěšných bakterií, které zaručují rovnováhu v trávicím ústrojí a redukují pravděpodobnost vzniku zánětlivých onemocnění.
- kefír
- nakládaná kvašená zelenina
- kysané zelí
- kimchi
- tempeh
- zkvašený nápoj z kombuchy
- olivy a jinak nakládané produkty
Houby shiitake
Zkuste japonské houby shiitake, které obsahují účinné látky potlačující záněty. Obsahují například ergothionein, který snižuje oxidační stres, nebo vzácnou měď, kterou si tělo neumí samo vyrobit a je třeba ji dodat ve stravě.
Matcha tea
Japonský čaj matcha patří k nejlepším zeleným čajům. Obsahuje až 17x více antioxidantů než borůvky a 7x více než hořká čokoláda. Dejte si šálek každý den. Vhodné je omezit i cukr a sladkosti nebo fastfood, polotovary, konzervované a průmyslově vyrobené potraviny.
Foto: Freepik