V době hojnosti předešlých let už jsme si odvykli přesně počítat, za co vydáme jaké částky a jak to jde dohromady s naším rodinným rozpočtem. Potraviny a další výrobky či služby byly dlouhou dobu levné a mzdy lidem postupně stoupaly.
Teď však přišel zlom. Ceny všeho rostou extrémně rychle, dokonce tak rychle, že to nečekal vůbec nikdo. Žádný odborník loni nepredikoval, že za rok bude vše dražší v průměru o dvacet procent a některé věci ještě mnohem více.
Někoho v těchto chvílích napadají velmi pesimistické myšlenky. Je jim poměrně snadné propadnout, protože ve chvíli, kdy se začne dařit špatně, má člověk pocit, že tomu tak už bude napořád. Jenže mnohem pravděpodobnější je, že se to dříve či později změní k lepšímu.
V mezičase je ale třeba se přizpůsobit a zbytečně nerozhazovat. Nemělo by to však znamenat, že budete jíst horší a méně kvalitní potraviny. Jen nákupy a příprava jídel zaberou zřejmě více času.
Nakupujte ve slevách
Mnoho lidí se dlouho o nejrůznějších slevových akcích vyjadřovalo pohrdavě. Ostatně, koho by bavilo vyhledávat v letácích, kde mají zrovna levné jogurty a kde máslo.
Pakliže ale máte hlouběji do kapsy, toto se musí stát vaším denním chlebem. Nákupy ve slevách jsou jedním z nejjednodušších a nejúčinnějších způsobů, jak ušetřit. Dnes je možné koupit prakticky cokoliv se slevou 30 až 50 %. Jen budete muset obejít třeba více obchodů.
Kupujte to, co potřebujete
Pokud jste byli zvyklí chodit do obchodů na poslední chvíli a nakupovat impulzivně, svůj přístup přehodnoťte. Je potřeba začít mnohem pečlivěji plánovat. Sestavte si, právě i s pomocí letáků, jídelníček na celý týden a podle toho si vypište potraviny, které musíte nakoupit. Vyhýbejte se situacím, kdy nebudete mít z čeho vařit, protože potom zřejmě utratíte podstatně více.
Vaření bude vaším denním chlebem
Pro někoho je to možná nepříjemné, ale smiřte se s tím, že budete trávit nějaký ten čas u plotny každý den. Nemá cenu si to ale dopředu zošklivovat tím, že budete muset připravovat složitá jídla.
Naopak, vařit se dá i velmi jednoduše. Na internetu je navíc k dispozici bezpočet receptů, které se orientují na použití levných, ale přitom zdravých surovin, navíc s důrazem na časovou náročnost receptu.
Není také od věci si jídla připravovat ve větším množství na delší dobu dopředu. Samozřejmě tak budete jíst častěji ty stejné pokrmy, ale to nemusí být nutně na škodu.
Foto: Shutterstock