Chléb ve vajíčku je rychlá alternativa chutné večeře. Nepatří sice mezi nejzdravější, ale když nevíte, co rychle připravit, je jednou z prvních možností. Nemusí být ale pokaždé stejný, dá se i vylepšit a připravit jinak.
Jak připravit chléb ve vajíčku?
Základní recept je jednoduchý. Budete potřebovat 2 plátky chleba, 2 vejce, 2 lžíce mléka, sůl a olej na smažení. Vejce rozšleháte s mlékem a solí a ve směsi obalíte plátky chleba. Mezitím si na pánvi rozehřejete olej. Obalený chléb vložíte na pánev a opékáte 2-3 minuty. Těsně po dopečení na chléb přidejte sýr, nebo ho vysušte papírovými utěrkami. Chléb si můžete připravit i nasladko – například s jogurtem a čerstvým ovocem, nebo s marmeládou.
Rychlovka s kečupem nebo pestem
Můžete si ho připravit zcela jednoduše a obyčejně, například s kečupem nebo hořčicí. Ale i záměna kečupu za pesto je možnost, jak chléb oživit. Vyzkoušejte nahradit kečup pestem – buď můžete použít bazalkové, nebo ze sušených rajčat. Navrch můžete nasypat strouhaný parmazán.
Nezapomeňte na zeleninu
Na chléb ve vajíčku patří zelenina. Lépe tak vyvážíte chutě, a navíc budete mít lepší pocit, že jíte i něco zdravého. Vyzkoušejte papriky, rajčata nebo cibulku. Tu můžete přidat jak syrovou, tak opečenou na pánvi.
Čedar a slanina
Tato kombinace vás chuťově překvapí. Chléb ve vajíčku to sice mírně zdraží, ale stane se z něj delikatesa. Jednoduše připravte chléb ve vajíčku a navrch nasypte nastrouhaný čedar a dva plátky slaniny.
Sýr
Bez sýru se tato večeře prakticky neobejde. Můžete zvolit jakýkoliv podle své chuti – od eidamu přes goudu až po plísňový. Každý z nich mu dodá šmrnc a pokaždé bude chutnat jinak. Sýr přidávejte na chléb těsně po dopečení, aby se mírně roztavil. Sýr skvěle doplní i chutná šunka.
Foto: Shutterstock
Proboha, proč do všech vajec musíte srát mléko?!