Máte v létě chuť na trochu osvěžení? Tak proč nevyužít úžasného sezónního ovoce, které si navíc můžete natrhat i v našich lesích. Zkuste vynikající letní borůvkový koláč s tvarohem a žmolenkou. Jeho příprava není nikterak složitá a zvládne jí opravdu každý.
Co budeme potřebovat?
- 500 g hladké mouky
- 200 g cukru
- 250 g másla
- 4 vejce
- Špetku soli
- 200 g měkkého tvarohu
- 100 g zakysané smetany
- Hrnek mléka
- Lžička škrobové moučky
- 400 g borůvek
- Troška másla na potření formy
- Vanilkové aroma
Postup:
- Nejprve si připravíme těsto: do mísy přidáme 300 g mouky, 1 vejce, 50 g cukru, 150 ml vody a 150 g másla. Z těsta uděláme kouli a zabalíme do folie. Na hodinu dáme do lednice.
- Přibližně dvě třetiny těsta dáme do dortové formy, kterou nejdříve vytřeme máslem. Vložíme do trouby vyhřáté na 230 °C a pečeme přibližně 10-15 minut podle zkušeností s vlastní troubou.
- Zatím si ze zbývajících vajec oddělíme bílky. Žloutky vmícháme do tvarohu a přidáme vanilkové aroma se zakysanou smetanou, mlékem a škrobem.
- Z bílků si ušleháme sníh. Vmícháme ho do žloutkové směsi s přídavnými borůvkami. Směs rozetřeme na těsto.
- Z toho, co nám zbylo uděláme drobenku. Takže smícháme zbylou mouku, cukr a máslo. Posypeme jí těsto a necháme dalších 50 minut péct.
Dobrou chuť!