Studentský řízek se na našich talířích v minulosti vyskytoval často. Již se na něj pozapomnělo a častěji se připravuje klasický řízek. Dříve patřil studentský řízek k levným jídlům, což už v dnešní době není úplně pravda. Hlavní surovinou je totiž gothajský salám místo masa, jehož cena je už také výš, než bývala.
Kvalitní gothajský salám
Základní surovina, gothajský salám, se dá i u nás sehnat ve slušné kvalitě. I tak jde pořád o salám, který kromě masa obsahuje spoustu náhražek, nicméně dle norem v něm musí být nejméně 40 % masa. Nejlepší je kupovat ho v řeznictví, kde si i sami můžete nechat nakrájet plátky o požadované tloušťce – na studentský řízek asi 1,5 cm vysoké.
Co budete potřebovat?
Na tuto socialistickou pochoutku budete potřebovat:
- gothajský salám
- 0,5 dl mléka
- 1 vejce
- hladkou mouku (2 lžíce)
- sůl, pepř
- olej
Jak na to?
Nejdříve si z 1 lžíce mouky, mléka, vejce, soli a pepře vytvořte těstíčko. Připravte si salám, obalte ho v mouce a pak v těstíčku. Poté obalený salám vložte do rozpáleného oleje a osmažte z obou stran. Těstíčko musí být důkladně usmažené a křupavé.
Jakou přílohu zvolit?
S volbou přílohy si příliš hlavu lámat nemusíte. Stačí taková, kterou byste si dali k běžnému řízku. Ve většině případů to jsou brambory nebo bramborová kaše, ale bohatě stačí i chléb nebo rozkrojená houska.
S těstíčkem můžete experimentovat
Kromě základního těstíčka můžete vyzkoušet i další kombinace – například přidat do něj nastrouhaný sýr. Plátek sýru se dá přidat i do samotného gothaje a připravit si kapsu – 1,5 cm plátek gothaje rozříznete napůl a dovnitř vložíte plátek sýru a poličan. Nakonec obalíte v těstíčku a usmažíte. Případně ho můžete vyzkoušet obalit v klasickém trojobalu a nahradit tak řízek.
Foto: Shutterstock
Kde jste vzali ten název? Prý studentský řízek – to určitě. Na kolejích mám odkrouceno 5 let a nikdo by se s nějakým obalováním a smažením nepatlal.
A udělat si dneska “salámovou pochoutku”? No tak to ani náhodou 😛