Ve většině domácností o Štědrém dnu zavoní smažený kapr. Také je to často jediný den, kdy si během roku kapra připravíme. Možná je to jen tím, že neumíme kapra správně vykostit a naporcovat. Prozradíme vám, jak z kapra připravit krásné filety.
Kapří maso je výživné
Ryby by se měly v našem jídelníčku objevit alespoň dvakrát týdně. A vůbec to nemusí být ryba mořská. Klidně si můžete dopřát kapra častěji než o vánočních svátcích. Kapr má poměrně nízký obsah tuku, vysoký obsah lehce stravitelné bílkoviny a obsahuje i prospěšné omega-3 nenasycené mastné kyseliny.
Při nákupu se řiďte váhou kapra
Dobré kapří maso mají kusy vážící mezi 3 až 4 kg. Malí kapři mají spoustu kostí a větší kapr je zase příliš tučný.
Jak připravit kapra na porcování
Pro vykostění kapra budete potřebovat tenký ostrý nůž a samozřejmě dřevěné prkénko. Pomůže vám více bavlněných utěrek, maso se s nimi dobře drží.
Prvním úkolem je zbavit kapra šupin, třete ostrým nožem proti růstu šupin. Dobře se pracuje venku na dvoře, je to úkol poněkud nečistý.
Jak vykostit kapra
Odřízněte hlavu a řežte podél hřbetní kosti. Řez kopíruje páteř, snažte se být co nejblíže kosti, aby vám zůstalo hodně masa. Postupujte nožem k břichu kapra, odřezávejte maso od žeber a získáte krásné filé. Takto postupujte až do dvou třetin těla kapra. Jakmile se kapr začne zužovat (končí mu žebra) filé odkrojte. Ocas můžete prokrojit nebo nechat vcelku.
Kapr bez kůže
Typickou příchuť má kapr díky kůži, výbornou pečínku získáte, když kůži odstraníte. Odřízněte ploutve a okrajové části. Od ocasu začněte odřezávat kůži směrem k hlavě. Někdy stačí kůži u ocasu naříznout, chytit maso utěrkou a jednoduše stáhnout kůži až k hlavě.
Jak se zbavit jemných kostí
Jemné kosti v mase zůstanou, ale můžete maso křížem prořezat a drobné kůstky narušit. Tím budou při konzumaci méně nebezpečné.
Jakmile budete mít krásné filety, zbývá poslední úkol. Rozhodnout o vhodné úpravě.
Foto: Shutterstock, zdroj: Thespruceeats