Cukrovka představuje velmi nepříjemnou nemoc, kterou trpí stále větší množství lidí na celém světě. Ačkoliv na první pohled nemusí způsobovat žádné problémy, pokud je správně kompenzovaná, jakmile se vymkne z rukou, může v těle nadělat obrovské a nevratné škody. Lidé trpící tímto onemocněním proto musí často brát celý život léky, případně se velmi hlídat. V životosprávě jim každopádně mohou pomoci některé potraviny a nápoje, u kterých se prokázalo, že dokáží snížit cukr v krvi.
Běžný nápoj ohromil
Jak ukázala studie publikovaná v časopise Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, je to i případ něčeho tak obyčejného, jako je černý čaj. Ve skutečnosti dokázali vědci prokázat, že tento nápoj je ve srážení krevního cukru, takzvané glukózy, extrémně úspěšný. Ke snížení koncentrace cukru v krvi dochází už do šedesáti minut od vypití černého čaje. To jsou výsledky, které překvapily i samotné vědce.
Cukrovku lze zjednodušeně popsat jako stav, kdy si tělo nedokáže poradit s tím, když mu do krve dorazí cukr. Je to obvykle dáno omezenou produkcí hormonu inzulinu, případně tím, že ho tělo nedokáže správně zpracovávat. V takovém případě pak zejména po konzumaci jídla s vysokým glykemickým indexem může dojít k tomu, že hladina glukózy v krvi prudce stoupne.
Právě v takový moment ale může pomoci právě černý čaj. Vědci to dokázali jednoduchým způsobem. Účastníky studie nechali vypít jeden ze tří sladkých nápojů. První obsahoval hodně černého čaje, druhý o něco méně černého čaje a třetí potom žádný černý čaj.
Efekt se dostavil záhy
Pak už stačilo jen v pravidelných časových intervalech odebírat krev, ze které bylo zjišťováno, jakým způsobem černý čaj ve spolupráci s vysokým obsahem cukru zafungoval. Výsledky vyjevily, že nápoj s menším i větším obsahem černého čaje snížil cukr v krvi, a to už do 60 minut od vypití nápoje. Efekt byl pozorován u zdravých jedinců i osob s prediabetem. Na cukrovkářích testován nebyl, ovšem podle vědců u nich bude fungovat obdobným způsobem. Týká se to přitom jak dospělých, tak i dětí.
V případě cukrovky druhého typu však obecně platí, že by lidé neměli konzumovat potraviny s vysokým glykemickým indexem, který by jejich cukr v krvi mohl nepříjemně rozházet. Jde především o bílé pečivo, brambory nebo bílou rýži. A pochopitelně také nezdravé potraviny s vysokým obsahem přidaného cukru.
Foto: Shutterstock, zdroje: NCBI, Express