Vyrobte si dokonalý tavený sýr z tvarohu. Nic takového v obchodě nekoupíte

Máte rádi tavené sýry, ale nechce se vám utrácet za ty čím dál dražší v supermarketu? Tak neutrácejte a vyrobte si své. Jednoduše z tvarohu a jedlé sody. A můžete si je vytvořit i s příchutěmi, které máte rádi.

Navíc bude váš sýr určitě zdravější než ten, který si koupíte. Budete totiž přesně vědět, co v něm je a hlavně, co v něm není. Žádná dochucovadla, stabilizátory ani regulátory.

Výroba je opravdu snadná a využití široké. Můžete z něj dál dělat sýrové omáčky, použít ho na domácí pizzu nebo nachos. A jeho chuť vás velmi mile překvapí.

Vyrobte si taveňák za 1/4 hodiny

Připravte si 1 tvaroh, 1 lžičku jedlé sody a 1 lžičku másla. A samozřejmě také různé bylinky nebo uzeniny, kterými máte v plánu svůj sýr vylepšit. Tvaroh smíchejte se sodou a případnými dalšími přísadami a nechte asi 10 minut odležet.

Během této doby naprosto změní svou strukturu a ztratí i svou typickou chuť. Stane se z něj klasický mazací sýr. V kastrůlku na sporáku rozpusťte máslo a smíchejte s vaším proměněným tvarohem. Rozhodně ale směs nevařte. A to je vše, máte hotovo. Vyrobíte si sýr během ¼ hodiny.

Uchovávat ho můžete v alobalu nebo plastové krabičce v ledničce, jako každý taveňák. Pokud ho tedy hned nesníte.

Foto: Shutterstock

Recept není jen jeden

Jste opravdoví milovníci tavených sýrů a rádi byste vyzkoušeli i jiný recept na výrobu této oblíbené pochoutky? Máme pro vás další tip. Suroviny zůstávají stejné, navíc budete potřebovat ještě 1 litr mléka a formu. Může být keramická, plastová, ale klidně i srnčí hřbet nebo nádoba od zmrzliny, která se dá uzavřít. Místo víka můžete použít i potravinářskou folii nebo alobal.

Do hrnce nalijte mléko, vložte do něj kostku tvarohu a na mírném plamenu přiveďte obsah těsně pod bod varu. Do okamžiku, kdy se mléko srazí a uvolní se syrovátka. Tuto hmotu sceďte a zbavte přebytečné tekutiny. Potom ji vraťte do hrnce, přidejte jedlou sodu, máslo a případné bylinky. Můžete podle chuti dosolit.

Tvaroh opatrně zahřívejte a sledujte, jak se taví. Kompletně roztavenou hmotu vlijte do připravené formy, nechte vychladnout a uložte do lednice. Tam ji nechte ještě alespoň 1 den v klidu, aby se chutě stihly náležitě propojit.

Jde to i bez sody

Sýr ale vyrobíte i bez sody. Nahradíte ji kukuřičným škrobem. Vlijte do hrnce 1 l mléka, přidejte 70 g kukuřičného škrobu a pořádně rozšlehejte všechny hrudky. Dejte vařit na sporák, přidejte ½ lžičky soli a 10 g másla. Na mírném plamenu míchejte do zhoustnutí.

Nastrouhejte 10 dkg tvrdého sýra, nasypte ho do hrnce a promíchávejte, dokud se ve směsi nerozpustí. Potom už hotový sýr vlijte do formy, nechte vychladnout a uložte do ledničky. Tímto způsobem získáte celý 1 kilogram úžasně chutného taveného sýru.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments