Vyšlehejte z bílků ten nejlepší sníh. Šéfkuchař ukázal tajný trik

Pokud chcete dodat lehkost svému moučníku a získat nadýchaný pokrm, je třeba se naučit správně připravit sníh z bílků. Aby se vám povedl, osvojte si techniku, která vám to zajistí. Pokud to dokážete, už nikdy nebude muset řešit, že je váš koláč sražený. Bude se totiž rozplývat na jazyku.

Nejlepší ingredience

Mohlo by se zdát, že jedinou přísadou, kterou do šlehaných bílků budete potřebovat, jsou vejce. A nebudete daleko od pravdy. Vajíčka musí být čerstvá. Jen tak zajistíte, že budou držet co nejlépe tvar a po vyšlehání budou mít sametově hebkou konzistenci. Nesahejte ale po nově snesených kouscích. Nechte je pár dní odpočinout, aby byla připravena do sebe vstřebat více vzduchu. Při přípravě by měla mít pokojovou teplotu. V případě, že je vyjmete rovnou z lednice, počkejte před jejich šleháním alespoň hodinu. Studený bílek do sebe není schopen pojmout tolik vzduchu a sníh by nebyl dostatečně pevný.  

Bílek a žloutek

Váš úspěch začíná při oddělování dvou hlavních částí vajíčka. Žloutek a bílek je třeba od sebe oddělit velmi precizně. Při šlehání totiž mohou dělat problémy i malinké kousíčky žloutků. Pro oddělení si připravte dvě nádoby. Vždy rozklepněte vajíčko a překlápějte žloutek z jedné půlky skořápky do druhé a nechte odkapávat bílek. Pokud je nechcete znečistit, vezměte si na každé vajíčko novou nádobu.

Buďte jako šéfkuchař

I některým skvělým šéfkuchařům se občas sníh nepodaří. Je proto dobré řídit se několika radami. Pokud se chystáte na přípravu sněhových pusinek, zajistěte, že po oddělení budou moci bílky trochu „zestárnout“. Vložte je do lednice a jeden nebo dva dny nechte odpočívat. Před šleháním opět vyjměte na hodinku z lednice. Sníh šlehejte v čisté skleněné míse na salát a přidejte špetku soli, která tvorbu sněhu podpoří.

Foto: Shutterstock

Vylepšete to

 Chcete-li se ujistit, že váš výtvor bude naprosto dokonalý, můžete vyzkoušet i citron. Ten podpoří pevnost celé směsi. Skvělé je také využití teplé vody. Ponoření skleněné mísy do vodní lázně, ve které bílky vyšleháte, zajistí, že se začnou pomalu zahřívat a pěna z nich bude lépe držet svůj tvar.

Ideální sníh

Správně vyšlehaný sníh dokázaly poznat především naše babičky. Stačilo vzít mísu a otočit ji vzhůru nohama. Pevná konzistence totiž zabraňuje vyklouznutí. Můžete také vytáhnout metličku. V případě, že špička sněhu bude držet svůj tvar a nebude padat dolů, máte hotovo.

Foto: Shutterstock, zdroj: Le journal des femmes

Autor: Hedvika Hampejsová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments