Stále více lidí při pravidelné prohlídce u lékaře zjistí, že má vysoký krevní tlak. V drtivé většině případů je to nijak netrápí, což je na tom to nejhorší. Tento stav si totiž zvyknou podceňovat. Bohužel však vysoký tlak není žádnou banalitou, za kterou ji mnozí považují. Ba právě naopak, ne nadarmo se mu ostatně přezdívá tichý zabiják. Tato dvě slova říkají vše. Příznaky většinou chybí, ovšem v těle probíhá devastující proces.
Klíčovou roli hraje draslík
Přestože vysoký krevní tlak může vzniknout z celé řady důvodů, většinou na jeho snížení může člověk sám zapracovat. A to především úpravou vlastního životního stylu a uzpůsobením jídelníčku. Některé potraviny totiž tlak jednoznačně zvyšují, zatímco jiné působí na jeho snížení.
Klíčovou roli v redukci krevního tlaku hraje draslík. Ten totiž dokáže mírnit efekty sodíku, jenž působí pro změnu opačně. “Draslík hraje klíčovou roli v tom, kolik vody vaše tělo zadržuje a kolik odvádí v moči,” uvádí organizace Blood Pressure UK, která se ve Velké Británii zabývá vším kolem krevního tlaku a platí za jednu z nejautoritativnějších institucí. “Pokud vaše tělo zadržuje vodu, budete ji mít i v krvi. To vyvolává dodatečný tlak proti stěnám vašich cév a zvyšuje tlak.“
Jak nastolit rovnováhu
Za normálních okolností je přebytečná tekutina z těla odvedena ledvinami do močového měchýře. Tento proces však předpokládá vyváženou rovnováhu mezi sodíkem a draslíkem v organismu.
Sodík je součástí soli a má značný vliv ve zvyšování krevního tlaku. Pokud lidé hodně solí, mají významně vyšší riziko, že jejich tlak stoupne na nezdravé hladiny.
Řešení je tedy překvapivě jednoduché. Omezte sůl a naopak do jídelníčku zařaďte potraviny bohaté na draslík, které pomohou znovunastolit rovnováhu látek v těle a umožní vašim ledvinám, aby krevní tlak snížily.
Bohužel to ale není zase tak snadné, jak by se mohlo zdát. Ono by se to totiž ani s draslíkem nemělo přehánět, protože pokud ho bude v těle dlouhodobě příliš mnoho, budete mít sice v pořádku krevní tlak, ale zvýší se riziko srdečních chorob. Za den byste měli optimálně sníst pět porcí zeleniny a ovoce.
Ovoce bohaté na draslík
- Banány.
- Meruňky.
- Avokádo.
- Pomeranče a pomerančový džus.
Zelenina bohatá na draslík
- Brambory.
- Batáty.
- Chřest
- Listová zelenina jako špenát či brokolice.
- Klíčky
Foto: Shutterstock, zdroj: Blood Pressure UK, Heart