Vývar je základem mnoha obědů. S chutí si jej připravujeme a dodáváme tak svému tělu nejen dobrotu, ale také dostatek energie. Připravením hovězího vývaru z kosti si dopřáváme i přirozenou formu kolagenu.
Obyčejná voda?
Kvalitní vývar v sobě nese mnoho živin, ale především vysoký obsah energie. Právě energii nezbytně potřebujeme k tomu, abychom se nám po jídle dobře dařilo štěpit jednotlivé součásti stravy na přínosné živiny, které naše tělo potřebuje. Vývar v sobě často nese také přirozenou podobu kolagenu. Tu potřebujeme pro správné fungování našich kloubů, kostí i svalstva. Až si příště uvaříte kvalitní vývar, rozhodně se jeho zbytků nezbavujte. Zužitkovat je můžete i několik dnů po uvaření.
Proč vývar zkysne?
Necháváte ve vývaru ležet zeleninu? Právě ta je základem silné chuti, ale také toho, že vývar velmi rychle zkysne. Zejména cibule a pórek po dovaření musíte vyjmout. Podporují kvašení a během několika dnů se vám z vývaru stane probublávající voda, kterou rozhodně nemáte nejmenší chuť konzumovat.
Kuchaři doporučují z vývaru vyjmout naprosto všechnu zeleninu, aby nepodporovala proces kvašení a nezměnila výslednou chuť masového vývaru. Jestliže si přejete dodat vývaru trochu zeleninové dobroty, měli byste si zeleninu uložit do alobalu nebo do vedlejšího malého hrnce s trochou vývaru, ve které vám mrkev vydrží až několik dnů.
Jak s vývarem správně nakládat
Správně bychom tedy zejména cibuli a pórek měli ihned vytáhnout z vývaru ven. Naopak maso se ve výsledné podobě chuti ponechává. Vývar by mohl mít slabou chuť, kdybyste maso vyndali ven.
Současně je také dobré nechat vývar co nejrychleji zchladnout. Napusťte dřez studenou vodou a vložte do ní hrnec s vývarem, který již pro dnešní oběd nepotřebujete. Cílem je co nejrychleji zchladit pokrm a uložit jej do lednice. Tím předejdete procesu kvašení.
Vývar vám vydrží čerstvý i několik měsíců, pokud jej ihned po zchladnutí rozdělíte na jednotlivé porce a vložíte je do lednice. Takto jej můžete použít i pro přípravu masových pokrmů. Pro ohřátí vždy zvolte pouze to množství, které zkonzumujete. Zbytek již po rozmražení nekompromisně vylijte.
Foto: Shutterstock
Pan autor článku je určitě kandidát na Nobelovou. Že zmrazené vydrží mnoho měsíců,na to ještě nikdo nepřišel. Jen teď nějak nevím,proč mrazáku někdo vymyslel.
Zeleninu z vývaru zcedím vždy, vyndávám i maso a samozřejmě kosti, pokud jde o vývar masový. Co nespotřebuji ihned, dávám do plastových lahví a dávám zamrazit.
Dělám to podobně – jen ještě čistý vývar trochu odpařím, dám do plastových krabiček a zamrazím.