Uvařili jste výborný vývar, ale neodhadli jste množství? Využít ho můžete na polévku nebo při vaření hlavního jídla. Hovězí vývar je skvělý při vaření rajské omáčky nebo ho můžete přidat do chilli con carne a jako základ pro další omáčky. Vývar také využijete při vaření rizota či při pečení masa nebo dušení.
Určitě už jste také v obchodě narazili na vývar ve sklenici, který se velmi často prodává ve farmářských obchodech. Nyní si ho můžete připravit a uskladnit i doma.
Nejčastěji využívanými vývary jsou kuřecí, hovězí a zeleninový.
Vývar
Pro přípravu vývaru je třeba maso s kostí. V nabídce můžete najít kuřecí skelet, ke kterému se přidávají kuřecí křídla, vynikající vývar je z uzených žeber a jiného uzeného masa a hovězí vývar z kostí s přidáním kusu masa z hrudi, z krku nebo pleci.
Do vývaru se dále přidává i kořenová zelenina a koření. Z kořenové zeleniny je to petržel, cibule, celer, mrkev, česnek a z koření bobkový list, nové koření, sůl, pepř.
Čirý vývar
Pro čirý vývar je nutné sbírat pěnu, která se při vaření tvoří na hladině a po uvaření je ještě vhodné vývar přecedit. Využít můžete jemné sítko nebo plátýnko. Pokud i přesto bude vývar zakalený, zkuste přidat vaječné bílky. Nechte vývar zchladnout a rozšlehané vaječné bílky (ne vyšlehané do tuhého sněhu) přidejte do vývaru a opět přiveďte k varu. Bílky na sebe postupně nachytají nečistoty.
Skladování vývaru
Pokud se chystáte vývar skladovat, je vhodné ihned po uvaření jej prudce zchladit. Vložte hrnec do dřezu naplněného studenou vodou nebo ještě horký rozlijte do sklenic a tyto umístěte do nádoby se studenou vodou. Studený vývar můžete poté skladovat v lednici až týden anebo ho můžete zamrazit. Důležité je skladovat ho v uzavřených nádobách, aby neabsorboval okolní pachy.
Pro skladování v mrazáku můžete také využít tvořítka na led, do kterých nalijete vychladlý vývar a poté dáte zamrazit. Po zmražení vyklepnete z tvořítek a nasypete do pytlíku. Tyto kostičky či jiné menší kusy zmrzlého vývaru využijete při vaření sosu k masu.
Zamražený vývar můžete skladovat až půl roku.
Foto: Shutterstock