Jako se v různých životních období mění naše tělo, stejně tak se proměňují jeho požadavky na příjem prospěšných látek. Které vitamíny a minerály jsou klíčové právě pro váš věk?
V mládí vápník a železo
Mezi dvacítkou a třicítkou vsaďte na vápník. Málokdo tuší, že vývoj kostí probíhá až do 25. roku života. Dbejte tedy na dostatečný příjem vápníku, aby kosti dosáhly maximální pevnosti a v budoucnu jste tak snížili šanci na zlomeniny nebo osteoporózu. Kromě mléka a mléčných výrobků jako jsou sýry a jogurty obsahuje dostatek vápníku také losos, luštěniny a mandle.
Neméně důležité je také železo. Železo obsažené v červených krevních krvinkách je zodpovědné za okysličení celého našeho těla. Bohaté na železo jsou vnitřnosti a červené maso, ale také luštěniny a obiloviny.
Vitamin B9 (folát) je podstatný pro tvorbu a opravu DNA. Potřebuje ho každý z nás, nicméně ve větším množství by ho měly přijímat ženy těhotné a ženy plánující otěhotnět. Vitamín B9 najdeme ve špenátu, brokolici, čočce a avokádu, nicméně právě před graviditou a během ní je rozumné doplnit jej i ve formě pilulek.
Po třicítce hořčík
Hořčík pomáhá tělu vytvářet energii, je důležitý pro kosti a zuby a taky správnou funkci svalů a přenos nervových vzruchů. Hořčík obsahují luštěniny, ořechy a semena, ovesné vločky, datle, fíky a některé ryby. Při jeho nedostatku dobře poslouží také magnesium ve formě tablet.
Ve středním věku antioxidanty
Do těla je třeba investovat, a proto kromě již výše zmíněných vitamínů a minerálů bude třeba věnovat zvýšenou pozornost dostatku vitamínů ve stravě. Konzumujte potraviny bohaté na vitamíny C a E, které mají antioxidační účinky, čímž podporují fungování celého těla, zpomalují stárnutí a zabraňují nemocem. Na vitamín C jsou bohaté citrusy, brambory, rajčata, papriky, brokolice, jahody, kiwi, špenát. Vitamín E získáme především z pšeničných klíčků a ořechů. Z dalších antioxidantů je velmi prospěšný třeba betakaroten, který podporuje obranyschopnost organismu. Betakaroten obsahuje mrkev, meruňky, papája, mango, nektarinky, ale také špenát, brokolice, hrách a kapusta.
Po padesátce vápník a vitamín D
Ve starším věku dochází k úbytku kostní hmoty a vyššímu riziku zlomenin. Proto upravte jídelníček tak, ať je bohatý na vápník. S věkem se také snižuje schopnost produkovat vitamín D pouhým vystavením se slunci, proto jej musíte doplnit. Přirozeně se vyskytuje v rybím tuku a tučných rybách, ale netrapte se a klidně si jej opatřete ve formě kapslí nebo pilulek. Doplnit můžete také vitamín B12, který podporuje krvetvorbu a správnou funkci nervového systému.
Zdravě a vyváženě
V každém věku je třeba klást důraz na jiné vitamíny a minerály, ale pokud se během celého života budete stravovat zdravě a vyváženě, nemůžete udělat chybu.
Foto: Shutterstock, zdroj: Theglobeandmail
Já bych to takhle neškatulkovala – uvedené potraviny je přece dobré jíst bez ohledu na věk.
Pokud jde o vitamín D – nemá smysl čekat, že ho získáte vystavením se slunci, když se před tím důkladně natřete opalovacím krémem…