Tipy na levné večeře se většinou skládají z pečiva, vajíčka a některé další suroviny. Může se jednat o sýr, strouhanku nebo salám. Velmi známou variantou je vaječný chléb nebo také chléb s vaječnicí, která se skládá z vajec a strouhanky.
Tentokrát ale vyzkoušejte připravit špíz, který jak už název napovídá, má svůj původ nejspíše na studentských kolejích. Jeho příprava je jednoduchá a velmi rychlá. Navíc není zátěží pro vaši peněženku.
Studentský špíz
Suroviny
- rohlíky
- měkký salám
- sýr
Na obalení
- vajíčko
- mléko
- strouhanka
Rohlíky a měkký salám nakrájejte na kolečka o velikosti asi půl centimetru. Sýr nakrájejte na kostky. Nyní už můžete postupně napichovat jednotlivé suroviny na špejli. Doporučuji použít špejli se špičkou na konci, aby napichování bylo snazší. Postupně napichujte rohlík, salám a sýr. Takto postupujte po celé délce špejle a skončete cca centimetr a půl od konce. Poté v hlubokém talíři prošlehejte vajíčko s trochou mléka a špetkou soli. Jednotlivé špízy ve vajíčku namočte ze všech stran a následně obalte ve strouhance. Pokud jste zvolily plnotučný sýr, můžete špíz obalit raději dvakrát, aby sýr nevytekl. Smažte na pánvi na rozpáleném oleji do zlatova.
Studentský špíz s bramborem
Suroviny
- točený salám
- sýr
- brambory
Na obalení
- hladká mouka
- vajíčko
- mléko
- strouhanka
Pokud chcete večeři i s přílohou, můžete vyzkoušet salámovo-sýrový špíz s bramborem. Nejprve oloupete brambory a dáte je vařit do osolené vody. Poté nakrájíte točený salám na kolečka a sýr na kostičky o velikosti cca centimetr. Na špičatou špejli napichujete střídavě salám a sýr. Vždy začněte a skončete cca centimetr a půl před koncem špejle. Nyní špízy obalte v mouce, rozšlehaném vajíčku s trochou mléka, a nakonec ve strouhance. Smažte na pánvi na rozpáleném oleji do zlatova. Na talíř naservírujte špíz s bramborem a můžete doplnit o tatarskou omáčku.
Foto: Shutterstock
Že ne mě stačí chleba s máslem teda 2 krajice s máslem a šunkou cena cca 10 Kč.