Ať už troubu využíváte pravidelně, nebo pouze příležitostně, jistě víte, že je po určitém čase vhodné ji vyčistit. A to především tehdy, pokud pečete maso a jiné pokrmy, které jsou mastné. Na skle, ale i na stěnách trouby a roštu utkví tuky z jídla, které se kvůli žáru připečou. Pokud celou troubu nevymyjeme po každém pečení, nečistoty se stávají odolnými. Aby bylo čištění jednoduché, a co nejméně náročné, připravili jsme pro vás několik málo jednoduchých kroků, které vám usnadní práci a zajistí nádherně zářivou troubu.
Přirozeně a bez nebezpečné chemie
Chemické čističe z drogerie jsou jistě dobré, pomohou téměř okamžitě a většina z nich i s jistotou, ale pokud je budete používat stále dokola a často, nejen, že látky v nich obsažené ulpí na stěnách trouby a následně i v jídle, ale také se může stát, že budete používat nevhodný čistič, který vnitřek trouby začne ničit a materiál se začne loupat. Tento neblahý způsob čištění jsem pravidelně praktikovala také. Až jednoho dne jsem si všimla, že se spodní část trouby loupe a guma je zteřelá. Proto je dobré vzít na milost takové čističe, které nejsou tolik agresivní.
Těmi jsou například ocet a jedlá soda. Zde se ale držte pravidla, abyste sodu nemíchali dohromady s octem, vznikne chemická reakce. Nejdříve smíchejte sodu s vodou, aby vznikla kaše, následně pomocí vody navlhčete troubu a sklo a naneste pastu. Rošt vytáhněte a dejte jej do teplé vody smíchané s octem a jarem. Nyní nechte sodu v troubě alespoň půl hodiny působit. Dále do lahvičky s rozprašovačem nalijte vodu a ocet, pošplíchejte s tekutinou vnitřek trouby a utřete houbičkou.
Pomoci může i obyčejná sůl
Jedná se o velmi rychlý, ale také levný způsob čištění trouby. Nalijte vodu do lahve s rozprašovačem a navlhčete vnitřek trouby, následně ji posypte solí, nechte pár minut působit a důkladně vyčistěte pomocí houbičky. Vymývejte tak dlouho, až sůl vymyjete do posledního zrníčka. Jednoduchý, ale účinný krok.
Voda s citronem čistí, ale i voní
K tomuto kroku vám postačí dva citrony a voda. Vezměte si vyšší, ale menší plech, nalijte do něj vodu, vymačkejte dva citrony a tímto způsobem připravený hrnec strčte do trouby. Zapněte ji na nejvyšší teplotu a vyčkejte až se skoro veškerá tekutina vypaří. Poté vyjměte plech, troubu nechte mírně vychladnout a utřete ji pomocí hadříku či houbičky.
Zpět k roštu ve vaně. Ten po odmočení umyjte houbičkou a nejlépe pomocí starého zubního kartáčku, se kterým se dostanete i mezi šprušličky. Nechte rošt uschnout a umístěte ho zpět do trouby.
Foto: Shutterstock, zdroj: Realsimple
Zaprvé, boršč nikdy nebyl ruským, jak píšete, zadruhé, aspoň trošku nastuduje historii vzniku boršče. Protože urazite Ukrajinci svou omezenosti. To zní, jako bych někdo tvrdil, že Pilsner je práve německé pivo. A knedloveprozelo – tradiční slovenské jídlo.