Snažíte se kupovat co nejvíce kvalitní a ideálně bio potraviny? Víte, jak rozpoznat potraviny, které byly geneticky modifikované a jak poznat bio ovoce a zeleninu či maso? Po internetu se začaly šířit triky, jak to poznat.
Geneticky modifikované potraviny musí být označené
Podle zákonů a nařízení Evropské unie je prodejce povinen označit geneticky modifikované potraviny. Informaci o tom, že je potravina vypěstována (v případě nákupu masa, že zvířata byla krmena geneticky modifikovaným krmivem) byste měli nalézt na obalu nebo na vývěsní tabuli.
Co jsou geneticky modifikované potraviny?
Jde o takové potraviny, které jsou v laboratořích upraveny pomocí genetických zásahů – často se tak činí například kvůli většímu růstu, trvanlivosti nebo odolnosti. Zvířata chovaná na maso jsou pak někdy krmena například pící vypěstovanou právě díky genetickým úpravám.
Nikdy nebyly provedeny studie, které by prokázaly, že jsou geneticky modifikované potraviny nebezpečné pro zdraví, nicméně řada lidí se jim z obav vyhýbá. A platí, že čím přírodnější je jídlo, které jíme, tím je pro náš organismus přirozenější a snadněji stravitelnější.
Poznáte geneticky upravenou potravinu podle čárového kódu?
Po internetu se začaly šířit informace, že geneticky upravenou potravinu poznáte například podle čísel v čárovém kódu výrobku. Je to nesmysl – čárové kódy slouží k rychlém načtení zboží u pokladen (a i pro přehled obchodu – například při naskladňování zboží nebo inventurách). Čárový kód nebo také PLU si tak zhusta vytvářejí obchodní domy samy podle vnitřních pravidel a z jejich čísel opravdu nevyčtete, jak byla která potravina vyrobena.
Spoléhejte na BIO
Správně označené by měly být i bio výrobky – u těch máte tu výhodu, že na rozdíl od geneticky upravených potravin, se s bio surovinami výrobci i prodejci rádi pochlubí, takže ty bývají správně označeny v podstatě vždy.
Foto: Shutterstock