Oblíbené rčení říká, že do žen a do melounu nevidíš. Bohužel to platí i na další druhy ovoce. Mandarinky, které si vyberete na pultu v obchodě vůbec nemusí být dobrotou na kterou se děti těší. Poradíme vám skvělý trik, jak mandarinky upravit, aby chutnaly sladce.
Výborné tropické ovoce
Pomeranče, mandarinky a jiné ovoce jsou nabité vitamíny a těší se naší oblibě. Mandarinky jsou populární pro sladkou chuť i proto, že jejich oloupání je snadné. Nesmí chybět v mikulášském balíčku nebo zabalené u dětských svačinek. V zimních měsících nám pomáhají čelit virovým onemocněním. Raději sáhněte po mandarince než po tabulce čokolády. Jak ale docílit toho, aby každá mandarinka byla sladká a šťavnatá?
Proslazené mandarinky
Jistě vás napadlo, že řešením kyselé mandarinky bude její důkladné posypání cukrem. Tím bychom ale byly v rozporu s tvrzením, že mandarinky jsou zdravou potravinou. Na proměnu mandarinky ve sladkou dobrotu budete potřebovat jen vodu.
Slazení mandarinek bez cukru
Změnit chuť mandarinek vám pomohou dvě nádoby s vodou. Do jedné nádoby nalijte hodně teplou vodu, voda by měla mít teplotu asi 40 °C. Druhou nádobu naplňte vodou studenou. Jako první dopřejte mandarince lázeň v teplé vodě, nechejte ji ponořenou 10 minut. Poté mandarinku vložte do nádoby s vodou studenou. Lázeň se postará o kyselinu citronovou, která je zodpovědná za kyselou příchuť.
Jak vybírat mandarinky při nákupu
Pečlivým výběrem mandarinek při jejich nákupu je možné mírnit riziko výběru kyselých plodů. Vybírejte mandarinky podle tvaru plodu a slupky. Mandarinka má být kulatá a slupka tenká. Měla by z plodu mírně vystupovat. V dlani by mandarinka měla být těžká, cítit bystě měli výraznou vůni. Slupka nesmí působit seschlým dojmem, neměly by být vidět šupinky. Seschlé mandarinky na povrchu mají seschlou i dužinu plodu.
Foto: Shutterstock