Uvařit si na několik dní předem se nemusí vyplatit. Existují potraviny, které nejsou vhodné pro opětovné ohřívání. Některé jsou přímo zdraví škodlivé. Které to jsou?
Správné skladování a ohřívání potravin
Po uvaření byste nesnězené jídlo měli uložit do lednice nejpozději do dvou hodin. Následně je možné jídlo ohřát, ale šetrným a pomalým způsobem. Jídlo je možné ohřát jen jednou. Pokud jej nesníte ani napodruhé, již jej neskladujte.
Nebezpečné ohřívání v mikrovlnné troubě
Existují potraviny, které je vhodné sníst ihned po uvaření a není radno je znovu ohřívat. Některým se vytratí chuť, jiné ztrácí cenné výživové hodnoty. U určitých potravin s ohříváním roste riziko otravy botulotoxinem. V některých případech můžete sáhnout k ohřevu na sporáku namísto mikrovlnné trouby, jinde není vhodný ani takový ohřev. Které potraviny to jsou?
Které pokrmy se nesmí ohřívat?
- Restovaná nebo pařená zelenina – ohřívaná ubírá tělu důležité minerály. Doporučení se vztahuje i na zeleninové polévky.
- Celer – nebezpečný na ohřívání je celer, a to i v případě, že je součástí polévky. Ohřívaný celer obsahuje karcinogeny.
- Houby a pokrmy s houbami – po ohřátí ztrácí nejen chuť, ale mění se složení bílkovin. Ohřáté houby mohou způsobit zažívací potíže.
- Špenát – dusičnany ve špenátu se mění opětovným ohříváním v dusitany.
- Červená řepa – červená řepa není vhodná pro opětovné ohřívání z důvodu vysokého obsahu dusičnanů.
- Vajíčka – vajíčka není možné ohřívat v žádné podobě (vejce natvrdo, amoleta, míchaná vejce). Ohřívaná vejce se stávají toxickými.
- Drůbeží maso – ohřívání při příliš vysokých teplotách mu ubírá výživové hodnoty a podobně jako u hub, mění se složení bílkovin.
- Brambory – v ohřívaných bramborách roste množství toxického akrylamidu. Tady by bylo zapotřebí ovšem několikanásobné ohřívaní.
- Rýže – syrová rýže obsahuje bakterie, které není možné odstranit vařením. Pokud se nesní hned, bakterie se mohou v rýži začít rozmnožovat. Rýže není vhodná ani pro skladování ani pro ohřívání.
- Těstoviny – nejméně nebezpečné na opětovné ohřívání. Tady riskujete pouze ztrátu chutě. Ohřáté těstoviny také mění konzistenci.
Foto: Freepik