Znečištěné tepny a cévy cholesterolem jsou obrovským problémem, kterému se nevěnuje zasloužená pozornost. Pokud se tento stav neřeší, může vyústit až v infarkt nebo mozkovou mrtvici. Naštěstí ale existují potraviny, které jsou v tomto ohledu velmi nápomocné. Jako například jeden typ bobulovitého ovoce, které navíc nemusíte pojídat ve velkém.
Skvělý efekt brusinek
Jak uvádí studie publikovaná v časopise Food and Function, pokud budete jíst každý den brusinky, máte velkou šanci, že vaše srdce bude dlouhodobě zdravé. Lidé, kteří konzumovali pouhých 100 gramů tohoto ovoce za den, zaznamenali už po měsíci jednoznačné známky zlepšení srdeční funkce.
Podle vědců se dokonce účinky brusinek, jež jsou velmi bohaté na antioxidanty, začnou projevovat už po dvou hodinách. Již tak krátce po konzumaci začnou čistit tepny a cévy a zlepšovat v nich průtok krve. Dochází tak k odstraňování škodlivého cholesterolu, který se na stěnách tepen usazuje.
Už delší dobu se má ostatně za to, že brusinky brání zánětům a chrání buňky před poškozením. Předchozí výzkumy pak ukázaly, že brusinky jsou skvělou prevencí infekce močových cest a mohou snížit riziko onemocnění dásní, žaludečních vředů a rakoviny.
Tepny se rozšířily
Lékaři přitom doporučují konzumovat brusinky syrové a vcelku. Pokud sáhnete po prefabrikované brusinkové šťávě, riskujete, že do svého těla napumpujete také značnou dávku cukru. Pokud si však šťávu připravíte sami, není to vůbec na závadu. Alternativně lze využít také sušené brusinky.
Dobrovolníci, kterým byly každý den v rámci studie podávány brusinky a nikoliv placebo, měli už po měsíci tepny širší o 1,1 %, což je důležitým faktorem pro bezproblémový průtok krve. Pokud se totiž tepny zúží, průtok krve do srdce se omezí a může se na to nabalit řada zdravotních komplikací, dokonce i infarkt nebo mozková mrtvice.
“Naše zjištění dávají velmi slušné důkazy o tom, že brusinky mohou významně ovlivnit zdraví tepen a cév u lidí s nízkým kardiovaskulárním rizikem. Tato studie dále ukazuje, že specifické metabolity přítomné v krvi po konzumaci brusinek, mají příznivé účinky,” uvádí profesor Christian Heiss, který se na studii podílel.
Foto: Shutterstock, zdroj: Food and Function