Na běžné kuchyňské nože stačí jednoduché broušení. Jak ale nabrousit nůžky? Určitě nemusíte zoufat nebo hledat v okolí specialistu. Vše na broušení nůžek máte jistě doma. Ukážeme vám hned několik postupů, jak nabrousit nůžky doma.
Tupé nůžky ztrácí funkci
Stříhání tupými nůžkami stojí nejen spoustu nervů, ale může dojít i k poškození materiálu, protože se bude pod tupými nůžkami různě kroutit a třepit. Abyste ušetřili čas, věnujte se broušení nůžek pravidelně. Z domácích prostředků vám k tomu dobře poslouží brusný papír nebo starý keramický hrnek.
Návrat k tradici, brusné kameny
Už stovky let slouží k broušení různých ostří brusné kameny. Jsou spolehlivé i pro broušení nůžek. Stačí kameny namočit a přejíždět po ostří nůžek. Kameny mají různou hrubost, nejprve použijte hrubý kámen a postupně bruste ostří jemnějším. Jedná se o náročný proces, ale kameny mají univerzální použití a jistě je uplatníte i při broušení ostatních kuchyňských nástrojů.
Na tupé nůžky se špendlíkem
Ostrý špendlík vám pomůže k nabroušení nůžek. Špičku špendlíku držte ve sklonu asi 20 až 30 stupňů k ostří a pomalu jej posouvejte po ostří. Bruste vždy tak, že nůžky držíte otevřené a špendlík posouváte jen po jedné straně otevřeného ostří. Poté postup opakujte, nůžky otočíte a nabrousíte druhou stranu. Špendlík je však určen pro jemné broušení, na tupé nůžky budete muset vzít do rukou efektivnější nástroj.
Broušení pivní lahví
Pro efektivní broušení lahví můžete použít jakoukoliv skleněnou láhev nebo kousky skla. Ostřím nože přejíždíte po hraně skla. Do úplného nabroušení je třeba přejíždět po hraně skla několikrát, a to na obou stranách nůžek.
Pokud máte strach z broušení o sklo, použijte k broušení brusný papír. Začněte hrubou stranou a přejíždějte po ostří. Postupně střídejte za papíry s jemnější hrubostí. Nejúčinnější broušení papírem je to, když brusný papír namočíte do vody.
Alobal na broušení nůžek
I obyčejný alobal vám pomůže efektivně nabrousit nůžky. Stačí alobal poskládat do několika vrstev tak, aby nůžky stříhaly co nejsilnější vrstvu alobalu. Poté stříhejte co nejmenší kousky, nůžky musí procházet silnou vrstvou alobalu co nejčastěji. Ostrost nůžek následně vyzkoušejte na stříhání papíru.
Foto: Shutterstock